Agenda

Zondag 14 juli

14-07-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 14 juli onder meer:

Cultuur Borrelt

Vanaf twee uur is het weer raak in het Julianapark. Met Kees blaast & Dan draait (countryblues, funky jazz en hiphop), Harpe Davids, Anke Timmer en Henkjan Heming ('pop met een vleugje folk en country'). Voor de kinderen: 'kunstjuf' Annemarie, Aap van Poot en het luchtkussen.

Shantyfestival

Bij de Euroscoop zijn het vanmiddag tussen een en vijf de shanty's die de toon zetten.

Where we've met

Vandaag is het familiedag op Where we've met. Met onder meer de Peuterdisco en de Voorleesbrigade. Verder staan de letteren centraal, met Merlijn Kerkhof, Sander Groen & Sjoerd Kuyper en ook stadsdichter Yvette Neuschwanger. De muziek is van Woes Pluim, Moonday, Vincent Schulte, Martijn van Dijk en Gerben van der Mooren.

Kunst Werkt

Over onontgonnen gebied gaat het in de nieuwe tentoonstelling in Centrum in Beweging, die vandaag open. Het is het vertrekpunt voor een onderzoekingstocht om creatieve processen uit te breiden. 

De kunstenaar Zhanhong Liao stelt deze expositie samen met haar collega’s Zhifei Chang (China), Atefeh Klaus (Iran), Remko Szabo en Enology Daczo (Roemenie). De uitkomst is 'gebaseerd op geven en nemen en daarmee ruimte geven aan het grotere geheel'. Vandaag voor het laatst, met een performance van Xiaoling Huang en Zhanhong Liao. Vanaf half vier.

Schiedam Waterklaar

Schiedam presenteert de publieksactie ‘Tegel eruit, plant erin’. Tussen een en vijf kunnen inwoners van de stad een tegel inleveren en er een plant voor terugkrijgen. Dat gebeurt bij de Groene Raat aan de Harreweg 19.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Drie Glaasjes

Jeneverproefkring De Drie Glaasjes zet tussen vier en zes drie verschillende - nieuwe - jenevers op tafel.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Stedelijk Museum

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

Opeens zag je hem overal in het straatbeeld: de plastic tas. Vanaf eind jaren zestig omarmde kunstenaar Bob Lens het nieuwe materiaal als alternatief voor doek, als drager van kunst. Hij beschilderde tassen, poetste logo’s weg en maakte er poëzie mee. Ook gaf hij plastic tassen weg aan andere kunstenaars met de vraag er iets mee te doen. Onder de titel De Plastic Tas laat het Stedelijk Museum Schiedam een groot aantal exemplaren uit zijn collectie zien.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het museum is van elf tot vijf geopend.