Agenda

Zaterdag 13 juli

13-07-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag13 juli onder meer:

Groenoord Zomerfeest

Om een uur brandt het zomerfeest in Groenoord weer los. Springkussens, popcorn, en suikerspin. Bloemschikken, waskaarten maken, sieraden en sleutelhangers maken.
Er is de start van het project Fietsmaatjes en verschillende presentaties. Bob Offenberg is te gast en er is meer muziek, onder meer van Guus Bok en zijn liveband.

Where we've met

Het festival gaat vandaag verder met een Urban Picnic, van twaalf tot vier, en daarna muziek van Foss, Ella East, Tessel, Annabel Laura, Dave Budha, Daniel Cane, Love the System, Ciao Lucifer en Splendid. Afsluiting vanaf kwart voor elf met een stille disco.

Wenneker Cinema

20.00 uur:  El Reino
20.30 uur:  Mademoiselle de Joncquières

Of je worst lust

Worst en bier bij Lucas Drinkwinkel, van drie tot acht. Met muziek van akoestisch duo The Given Horse. 

Distillers Academy

Vandaag een masterclass, van drie tot zes. Een soort college waarin veel te leren valt over jenever, zijn productiewijze en zijn geschiedenis. Kosten: 85 euro.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Vlooienmarkt

Op de Hoogstraat, vanaf tien uur. Organisatie: Beukers Evenementen.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Inloopconcert

Vanaf drie uur kan ieder weer binnenlopen in de Grote of St.-Janskerk. Te horen valt de Reformatorische Oratoriumvereniging Canto di Lode uit Rotterdam, een gemengd koor van ongeveer zestig leden; stadsorganist Arjen Leistra begeleidt hen op orgel. Zij brengen werk van John Ireland, Joseph Haydn, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Samuel Sebastian Wesley, Charles Villiers Stanford en Hendrik Andriessen. Leistra verzorgt drie orgelsoli: van Herbert Howells, Robert Schumann en Jacob Bijster.

Kunst Werkt

Over onontgonnen gebied gaat het in de nieuwe tentoonstelling in Centrum in Beweging: Onbewoonde Kamers. Het is het vertrekpunt voor een onderzoekingstocht om creatieve processen uit te breiden. 

De kunstenaar Zhanhong Liao stelt deze expositie samen met haar collega’s Zhifei Chang (China), Atefeh Klaus (Iran), Remko Szabo en Enology Daczo (Roemenie). De uitkomst is 'gebaseerd op geven en nemen en daarmee ruimte geven aan het grotere geheel'. Van een tot vijf.

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het museum is van elf tot vijf geopend.