Agenda

Zondag 25 augustus

25-08-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 25 augustus onder meer:

Cultuur Borrelt

Vanaf twee uur borrelt cultuur weer in het Julianapark. Met 'Ga je mond spoelen', Yasgus en Convoi Exceptionel. Kunstjuf Annemarie en Pien Senders zijn creatief aanwezig, en richting zich vooral op de kinderen. Toegang vrij.

SVV-Heerenveen

De finale om de landstitel in 1949, tussen SVV en Heerenveen, wordt vanmiddag 'nagespeeld' - ook al kan de uitslag een heel andere worden dan toen, met SVV als winnaar (3-1). De wedsdtrijd is ook niet in De Kuip, zoals toen, maar SVV is gastheer op Harga. Aanvang half drie.

Open Art Exchange

Ontmoeting tussen beeldende kunst en dans onder de naam Between open borders & Isolation. Om twee uur en vier uur is het eerste deel van een driedelige voorsteling van FDR Dance Company onder leiding van Fernando Dominguez (Mexico), over licht en de lichtheid van het bestaan. In de beide komende weekenden voeren zij de volgende delen uit.
De bijbehorende tentoonstelling is te zien van twee tot vijf, met:
•Debesh Goswami (India/France) met sculpturen en een installatie over de vergankelijkheid der dingen en het stilzetten van tijd en plaats
•Fenneke Hordijk (Schiedam/Rotterdam) met tekeningen over transformatie en de vergankelijkheid en stoffelijkheid van ons bestaan
•Fransix Tenda (DR Congo) met schilderijen over veranderlijkheid en onveranderlijkheid in onze samenleving
•Gabriel Jideonwor (Nigeria) met schilderijen en collages over hoe onze blik wordt bepaald door het verleden
•Jeffrey Burger (Schiedam) met ijzerdraad werken over singulariteit en transhumanity
De toegang tot Hoogstraat 85 is gratis.

Ruimte in Beweging

Wat is een 'couple'? Samensteller Yvon Koopman ging met die vraag op pad en kwam tot een tentoonstelling met werk van Marita Beukers (fotocollages), Cora Moret (schilderijen en beelden), SAGE (pogingen tot poëzie), Andie Wieringa (assemblages) en Yvon Koopman (objecten). Te zien van twee tot vijf in Ruimte in Beweging.
Gedurende de expositie wordt het publiek uitgenodigd om met 'couple XXL' van SAGE op de foto te gaan.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Stedelijk Museum

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

Opeens zag je hem overal in het straatbeeld: de plastic tas. Vanaf eind jaren zestig omarmde kunstenaar Bob Lens het nieuwe materiaal als alternatief voor doek, als drager van kunst. Hij beschilderde tassen, poetste logo’s weg en maakte er poëzie mee. Ook gaf hij plastic tassen weg aan andere kunstenaars met de vraag er iets mee te doen. Onder de titel De Plastic Tas laat het Stedelijk Museum Schiedam een groot aantal exemplaren uit zijn collectie zien.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het museum is van elf tot vijf geopend.