Agenda

Donderdag 26 september

26-09-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 26 september onder meer:

Vrijwilligersmarkt

Het Servicepunt Vrijwilligers Schiedam en Klik Vrijwilligers Vlaardingen organiseren een markt om mensen op zoek naar vrijwilligerswerk en organisaties die graag vrijwilligers aan het werk zetten, elkaar kunnen ontmoeten. Zo'n tachtig organisaties doen mee in de Margriethal. Van drie tot half acht.

Open Art Exchange

'Artist in residence' over het thema migratie. Tussen een en zes uur geopend.

Wijkochtend

In het wijkcentrum in de Boerhaavelaan staan de deuren vanochtend open vanaf half tien tot half twaalf, voor ieder die zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. Over inzet in de buurt, vrijwlligerswerk, problemen.

Mensenrechten

Ontmoetingen rond mensenrechten is de titel van de avond die in het kader van de Vredesweek vanavond wordt gehouden in Frankeland. Te gast is David de Beer, geboren in Zuid-Afrika, woonachtig in Vlaardingen. Na een strijd tegen apartheid in zijn geboorteland en Namibië werkte hij sinds 1999 in verschillende landen op vredesmissie: Kosovo, Albani„ Cambodja, Indonesië, Georgië en Eritrea. "Dan ontmoet je veel bijzondere mensen, maar hoor je ook verschrikkelijke verhalen." De boventoon vanavond voeren toch de verhalen over moed, inzet en trouw aan idealen, ' die verteld moeten worden'. Vanaf zeven uur in Frankeland, toegang vrij.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een gesprek bij een kop koffie.
Tussen half twaalf en half twee: Taalwissel, voor wie Nederlands wil leren.

Bloxels

Een 'digiclub' waarin kinderen aan de slag gaan met digitale technologie. Vandaag is de tweede van vijf middagen, met Bloxels.
Ontwerp een arcade game met Bloxels. Dat is 'de ideale combinatie tussen de echte en de digitale wereld'. Met Bloxels kunnen games gemaakt worden, ook door kinderen.
Van half vier tot half zes in de school op Singel 24.

Energiecafé

Op Hoogstraat 155 staat vanavond de deur weer open voor ieder met vragen op energiegebied. "Hoe isoleer ik mijn huis het best?", maar ook "Wat betekent van-gas-los voor mij?" Vanaf half zeven tot negen.

Rap, sing & songwriting workschop

Iedere donderdag in studio Akademix, Boerhaavelaan 79. Aanmelden via I: www.cultuurfabriek.nl.

Computer helpdesk

Van een tot drie in de Kansenfabriek, bij docent Roland; ook voor wie een cv wil schrijven, of zich wil oriënteren op het internet.

Taal+

In het Klant Contact Centrum op het Stadserf zitten vrijwilligers van Taal+ tussen kwart voor zes en kwart voor acht klaar voor het beantwoorden van vragen van ieder die taallessen Nederlands wil volgen.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Ballon (Duitsland, 2018, 120 min.)
20.00 uur: Yuli (Spanje, 2018, 111 min.)

Bewegen voor 50+-vrouwen

Een uur gezellig sorten op een niveau dat ieder past. Met een klein groepje in een uur alle spiergroepen af, met eenvoudige oefeningen en simpele materialen. Om te werken aan stevige spieren en een goede conditie.
Vandaag van negen tot tien, in wijkcentrum Dreesplein.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.