Agenda

Vrijdag 27 september

27-09-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 27 september onder meer:

Brandersfeesten - openingsshow

De feestelijke aftrap van de Brandersfeesten vindt plaats om acht uur vanavond op het Land van Belofte. The Party Criminals zijn de band die Schiedam in feeststemming zal brengen.


Schiedam Live

K

Kermis

Op het Stadserf, van een uur 's middags tot twaalf uur 's avonds.

Laad- en losfestival

Bij de laad- en losingang van het Theater aan de Schie vanavond: Summer of Love. 
Een 'nostalgische, muzikale reis naar de legendarische zomer van 1967'. Een live-band brengt nummers als California Dreaming, San Francisco, Somebody To Love, Brown Eyed Girl en nog meer classics uit de zomer die de wereld voorgoed veranderde.
Voorafgaand aan en tijdens het optreden is er een hapje en een drankje op het festivalterrein. Vanaf half acht open en catering, aanvang negen uur, sluiting festival een uur.

Open Art Exchange

Bij Open Art Exchange op Hoogstraat 85 zijn werken te zien van:
•Debesh Goswami (India/France) met sculpturen en een installatie over de vergankelijkheid der dingen en het stilzetten van tijd en plaats
•Fenneke Hordijk (Schiedam/Rotterdam) met tekeningen over transformatie en de vergankelijkheid en stoffelijkheid van ons bestaan
•Fransix Tenda (DR Congo) met schilderijen over veranderlijkheid en onveranderlijkheid in onze samenleving
•Gabriel Jideonwor (Nigeria) met schilderijen en collages over hoe onze blik wordt bepaald door het verleden
•Jeffrey Burger (Schiedam) met ijzerdraad werken over singulariteit en transhumanity
De toegang is van twee tot vijf gratis.

De 5 Molens

14.00 uur: Bloemschikken

Suppen

Stand Up Paddling in de Schiedamse havens. Vanavond vertrekken vanaf half acht en negen uur. Kosten € 25,- inclusief de huur van een wetsuit en begeleiding. Reserveren via E: info@whasup.nl.

SC Support

In het Groenoordhuis-midden organiseert SC Support een activiteit voor jongeren. Van zes tot negen.

Standwerkersconcours

Concours op 'de titel' van standwerkers op de Schiedamse weekmarkt. Lange Kerkstraat en Land van Belofte.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een 'bakkie' en gesprek. In de Wissel is ook werk van Pien Senders te zien.

Fluisterboot by night

Bijzondere toer met de fluisterboot door de Schiedamse haven. Vertrek vanavond om acht uur, op de Vismarkt. Kosten: € 7,50 p.p.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Ballon (Duitsland, 2018, 120 min.)
20.30 uur: Yuli (Spanje, 2018, 111 min.)

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Creaclub

Tussen negen en twaalf in wijkcentrum Oost.

Wijkochtend

In het Ontmoetingscentrum Beethovenplein organiseert het WOT een ochtend van ontmoeting voor iedereen, uit Groenoord. Vanaf half tien.

Vrouwen Fit Club

In wijkcentrum Oost, van half zeven tot half acht vanavond. Om samen met andere vrouwen te werken aan de conditie. Organisatie: Dock.

Ketelfactory

De Ketelfactory is met zomersluiting.

Modeworkshop

Voor tienermeiden. Van vier tot zes in OC Beethovenplein.

Jenevermuseum

Het museum is open, van elf tot vijf.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

Opeens zag je hem overal in het straatbeeld: de plastic tas. Vanaf eind jaren zestig omarmde kunstenaar Bob Lens het nieuwe materiaal als alternatief voor doek, als drager van kunst. Hij beschilderde tassen, poetste logo’s weg en maakte er poëzie mee. Ook gaf hij plastic tassen weg aan andere kunstenaars met de vraag er iets mee te doen. Onder de titel De Plastic Tas laat het Stedelijk Museum Schiedam een groot aantal exemplaren uit zijn collectie zien.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.