Agenda

Zaterdag 12 oktober

12-10-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 12 oktober onder meer:

Oogstfeest

Schiedam viert dat het in Kethel Oogstfeest is. In een grote tent aan de 's-Gravelandseweg wordt vanaf acht uur vanavond het feest gevierd. Met muziek van Anderkovver, Danny Froger, Kornuiten & Co en een Skihut DJ. Toegang twintig euro. Organisatie: Crevor Events.

Oogstfeest 2

Op de Adrianushoeve wordt tussen twaalf en half vijf een boerenoogstfeest gehouden. Aan de Woudweg 26 gaat het dan vooral over 'lekker eten'.
De Midden-Delfland Vereniging,  Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en stichtig Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland organiseren de gratis toegankelijke dag.
Er zijn streekproducten te koop en te proeven, van jams, honing en sauzen tot druiven, ijs en bonbons: alles uit (de omgeving van) Midden-Delfland. Op het terras is er muziek van Brother Flower en verderop een sessie djembé met Bambata. Herders verzorgen demonstraties schapendrijven met hun honden. Verder is het museum open met oude huishoudelijke voorwerpen en agrarische gereedschappen. Ook valt van alles te leren over oude ambachten: spinnen, breien en vilten. De kinderen kunnen marshmallows roosteren boven een vuurtje, het kabouterpad lopen of zelf aan de slag gaan met wol.
Van twaalf tot half vijf.

Kermis

De kermis op het Bachplein is vandaag vanaf een uur open.

Eigen Kracht Markt

Om overzicht te krijgen over alles wat er in Schiedam-Noord te doen is, organiseren de Wijkondersteuningsteams en Dock een Eigen Kracht Markt. Daarop zijn zo'n twintig Schiedamse organisaties aanwezig die nieuwkomers en geïnteresseerden bij kunnen praten over hun aanbod aan activiteiten en diensten.
De Eigen Kracht Markt wordt gehouden in de Hof van Spaland. van elf tot twee. Er is informatie en advies te krijgen, bijvoorbeeld over sport of gezelligheidsactiviteiten, maar ook over zo lang mogelijk zelfstandig wonen, het leren van een taal of het verbeteren van (de kwaliteit van) het leven. Mochten er mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen, dan zijn de organisaties natuurlijk maar wat blij hier van te horen, en kan vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Na een oriëntatie bij de verschillende organisaties.
De markt wordt gecombineerd met de Wijktafel van de gemeente Schiedam. Daar zijn onder meer de wijkregisseurs, vertegenwoordigers van de brandweer en de wijkagenten aanwezig voor het beantwoorden van vragen of het optekenen van goede ideeën..

Circus Freiwald

Voorstelling in het circus op de Maasboulevard, vanaf vijf uur.

Music Distillery

Muziekfestival in de Nolet Loodsen aan de Buitenhavenweg. Met vandaag vanaf vijf uur het ABC Gospel Choir. Verder (vanaf acht uur) Etuk Ubong + The Etuk Philosophy envanaf half tien 'Thank God it's Donna!'- een eerbetoon aan Donna Summer met Gare du Nord en Carolina Dijkhuizen. Vanaf elf uur is het podium aan DJ Cross' Legendary Full Force Flashback Flight. Kaarten: dertig euro.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Diego Maradona
20.30 uur: Veearts Maaike

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Inloopconcert

Om drie uur begint het gratis toegankelijke inloopconcert in de Grote Kerk, met Iryna Zhynina.

Rommelmarkt

In de Gorzenkerk wordt van tien tot drie een rommelmarkt gehouden.

Willem Brouwersschool

In de Leliestraat, bij de BVSZ, is tussen twaalf en vijf een tentoonstelling te zien over de oude openbare Willem Brouwersschool in zuid. Te zien zijn onder meer oude klassefoto’s oud lesmateriaal, wandplaten en een maquette van het schoolgebouw uit 1960. Ook is er oud speelgoed te bewonderen uit die tijd.

Inloopconcert

Om drie uur een inloopconcert in de Grote of Sint-Janskerk met het Schiedams Mannenkoor Orpheus, samen met pianiste Iryna Zhynkina en de zangeressen Annelies Driesse-van Gemert (mezzosopraan) Annette de Ruyter-Keijzer (sopraan).

Kinderboekenweek

Schrijfster Sanne Rooseboom is te gast bij boehandel Post Scriptum, vanwege de kinderboekenweek. Vanaf elf uur.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Solar auto maken

Een Solar auto maken uit een petfles. Buurtwerkplaats De Buren leert de deelnemers (vanaf tien jaar) hoe een duurzame auto met zonnecel bouwt. Vanaf twee uur in de Korenbeurs.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.