Agenda

Zaterdag 26 oktober

26-10-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 26 oktober onder meer:

Boer zoekt hulp

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert organiseert 'Boer zoekt hulp'. Vandaag en volgende week zaterdag. Meehelpen bij het koeien melken, het voeren. "Wat is er nu mooier om de handen uit de mouwen te steken en daadwerkelijk te gaan meewerken bij een boer en boerin in het Midden-Delflandgebied. Hun passie, hun trots te voelen en te beleven hoe het is de warme koeienlijven te voelen als je gaat proberen een koe te melken", zegt de Schiedamse boerin Joke Rodenburg. Zij is medewerker educatie van Vockestaert en vrouw van de boer met boerderij aan de Woudweg 24 in Schiedam, een van de deelnemende boeren.
Kosten € 7,50 per persoon inclusief ontbijt of een avondmaaltijd. Inschrijven voor 18 oktober via I: www.vockestaert.nl.

Coffee & Wine

In de maand oktober is in de Korenbeurs de tentoonstelling Coffee & Wine van de Rotterdamse kunstenaar Abttoy te zien. Van tien tot vijf.

Ode aan de schemering

Tijdens de Nacht van de Nacht. "Over het algemeen besteden wij in ons dagelijks leven weinig aandacht aan overgangen. We zijn namelijk heel goed in alsmaar doorgaan. Van het een naar het ander. Totdat we op een gegeven moment misschien vastlopen. Naast actie, inspanning, bezig zijn, hebben we ook tijd nodig voor stilstaan, ontspanning en rust. Stilstaan bij de natuurlijke overgangen kan je helpen stil te staan bij en bewust te worden van (de behoefte aan) overgangen in je eigen leven.
Start: 17.26 uur - zonsondergang: 18.26 uur - eind: 19.26 uur
Vertrek vanaf de kruising van de Kasteelweg en de Waterstokerstraat, dan verder wandelen naar een stilte plek, terugkomst bij het beginpunt.
Vrije donatie welkom.

Braderie

Op de Nolenslaan, van tien tot vijf.

Platen- en cd-beurs

Op het Land van Belofte de laatste platen- en cd-beurs van het jaar. Verwacht een vol plein - en mooi weer. Tussen tien en vijf.

Onthulling

Onthulling van het kunstwerk op de kruising Voorberghlaan/ / Brederoweg. De Krul is gemaakt door Maarten de Reus in opdracht van buurtbewoners en de gemeente. De kunstenaar en de initiatiefnemer zijn bij de onthulling, om elf uur. Ook de Jeugdrijnmondband is van de partij.

De Islam, wat is dat voor een geloof?

Wat geloven Islamieten en welke waarden en regels zijn voor hen belangrijk? Hoe leven zij en hoe staan zij in de samenleving?
Deze en andere vragen komen aan de orde op een bijeenkomst vanavond in inloophuis De Wissel. Ton van Erp, voormalig ziekenhuispastor en islamoloog, houdt daar een  inleiding en beantwoordt vragen. Inloop vanaf half acht, aanvang acht uur.

Nacht van de Nacht

"Beleef de duisternis op bijzondere wijze tijdens een wandeling langs speciale plekken met theatrale, culinaire en muzikale verrassingen." Met warme versnaperingen.
Organisatie Mooi Werk met de Groene Raat en het Natuur- en Milieu Educatiecentrum.
Start om zeven uur en om acht uur, vanaf het kerkplein van de Dorpskerk aan Noordeinde 10. Deelname gratis; aanmelden gewenst via E: post@stichtingmooiwerk.nl

Apollo Toneel

'Gebroken IJs' heet de komedie die het Apollo Toneel in het Wennekerpand op de bühne brengt. Dat is omgebouwd tot een cruiseschip. "Vaar mee op het cruiseschip de Mary Stuart. We varen richting het prachtige Noorwegen met haar mooie fjorden en natuur", vertelt de uitnodiging. Vooral 'ietwat oudere gasten' gaan in het stuk in op de uitnodiging. Maar: "Als het ijs eenmaal gebroken is, ligt zelfs romantiek op de loer."
Gebroken IJs is geschreven door de bekende schrijver en cabaretier Haye van der Heyden.
Vanaf kwart over acht. Toegang: 12,50 euro.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Cat Video Fest
20.00 uur: Dolor y gloria

Uurtje S'dam

Schiedam ontdekken en verkennen met een korte rondleiding door de dames van het I-Punt. Langs filmische steegjes, de hoogste molens ter wereld en grachtenpanden & branderijen. Vanaf elf uur, vertrek bij De Waag in de Lange Kerkstraat. Kosten: vijf euro.Scouting
Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Inloopconcert

Om drie uur begint het gratis toegankelijke inloopconcert in de Grote Kerk, door organist Arjen Leistra.

Drive-in bioscoop

Op het terrein van de Noletloodsen aan de Buitenhavenweg. Organisatie: de Ladies Circle Schiedam en Ronde Tafel Schiedam, ten bate van Hulphond Nederland.
Om half zeven Coco en om half tien Saturday Night Fever. Toegang voor een auto met twee inzittenden: 37,50 euro.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. Vandaag een lezing over de zestiende en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen en zijn Arabisch-Andalusische voorganger: de haik, door gastconservator Alexandra van Dongen. Vanaf een uur.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.