Agenda

Donderdag 14 november

14-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 14 november onder meer:

Suikerzoet

Vandaag barst het Suikerzoek Filmfestival los, met veertien films op zeven locaties, plus negen verschillende korte films. Plaatsen van handeling van het festival vandaag: in de twee zalen van Wenneker Cinema, in de Grote Kerk, de St.-Joris Doele, Ruimte in Beweging, de Korenbeurs en 't Huis te Poort, waar de eerste films vanavond  vanaf zeven uur beginnen. De toegang is altijd op het Suikerzoet gratis.
De opening van het festival is vanaf acht uur in de Grote Kerk.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een gesprek bij een kop koffie.
Tussen half twaalf en half twee: Taalwissel, voor wie Nederlands wil leren.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Drachtplanten

In Natuurcentrum De Boshoek vanaf half acht een een lezing over drachtplanten, planten die voedsel leveren aan insecten. Arie Koster is een eminent kenner van de inheemse flora en fauna (wilde bijen o.a.) en auteur van een aantal belangrijke vakboeken over ecologisch groenbeheer (in de praktijk). Ook voor niet-imkers een leuk onderwerp.
Daarnaast zal op deze avond op feestelijke wijze de diploma-uitreiking aan de nieuwe imkers plaatsvinden.

Rap, sing & songwriting workschop

Iedere donderdag in studio Akademix, Boerhaavelaan 79. Aanmelden via I: www.cultuurfabriek.nl.

Glucosemetercontroledag

In het Franciscus Vlietland worden vandaag diabetespatiënten de mogelijkheid geboden hun glucosemeter te laten controleren. Tussen half negen en vijf is dat mogelijk.
Op deze dag wordt in Franciscus Gasthuis in Rotterdam, in het kader van Wereld Diabetes Dag, een informatiemarkt georganiseerd. Vanuit Franciscus Vlietland kunt u met de gratis pendelbus naar Franciscus Gasthuis om de informatiemarkt te bezoeken.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Aïda - Charkov City Opera & Ballet

Wijkochtend

In het wijkcentrum in de Boerhaavelaan staan de deuren vanochtend open vanaf half tien tot half twaalf, voor ieder die zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. Over inzet in de buurt, vrijwlligerswerk, problemen.

Computer helpdesk

Van een tot drie in de Kansenfabriek, bij docent Roland; ook voor wie een cv wil schrijven, of zich wil oriënteren op het internet.

Linedance

Tussen zeven en acht wordt er gelinedanst in het wijkcentrum Oost. Kom gerust kijken of het iets voor u of jou is!

Taal+

In het Klant Contact Centrum op het Stadserf zitten vrijwilligers van Taal+ tussen kwart voor zes en kwart voor acht klaar voor het beantwoorden van vragen van ieder die taallessen Nederlands wil volgen.

Bewegen voor 50+-vrouwen

Een uur gezellig sorten op een niveau dat ieder past. Met een klein groepje in een uur alle spiergroepen af, met eenvoudige oefeningen en simpele materialen. Om te werken aan stevige spieren en een goede conditie.
Vandaag van negen tot tien, in wijkcentrum Dreesplein.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.