Agenda

Dinsdag 19 november

19-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 19 november onder meer:

Dans in Ontwikkeling

The Amazing Adventures of Unfitting Images. Dat is de titel van een dansproject van Dans in Ontwikkeling. In The Amazing Adventures of Unfitting Image gaan Iris Boer en Sebastian Pickering (aNorange Collective) de uitdaging aan om  het verband tussen foto’s en beweging te onderzoeken. Foto’s zijn een momentopname en vertellen soms heel weinig over de context waarin ze zijn gemaakt. De makers brengen die momenten tot leven, ontleden ze en maken ze vrij van hun oorspronkelijke context.
Een tweede stuk dat vanavond in het Wennekerpand wordt gedanst is het duet van Shane Boers en Justen Beer, waarin zij nieuwe vormen van virtuositeit en expressie in vertraging en deconstructie verkennen. Beiden zijn bekend in de breakdance-wereld. Hun grote talent en jarenlange vriendschap bieden de raakvlakken van waaruit ze de B-boy techniek tot het extreme bevragen. Hun persoonlijkheden ontrafelen zich voor onze ogen.
Vanaf kwart over acht.

Tuinfotografie

Tuinfotograaf Hans Clauzing verzorgt een lezing in De Boshoek. Hij reist door binnen- en buitenland om tuinreportages te maken. Dat vereist een speciale aanpak.
In zijn lezing vertelt Clauzing wat belangrijke aandachtspunten zijn bij tuinfotografie. Natuurlijk met de nodige tips en trucs om zelf in eigen tuin ook een mooie reportage te kunnen maken. Vanaf acht uur vanavond.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Afrodance

Iedere dinsdag van vijf tot zes: Afrodance, voor kinderen vanaf acht jaar. In De Erker.

Familieverhalen

'Familieverhalen uit Oost' zijn te zien op een tentoonstelling in de Bibliotheek Oost. Deze expositie werd gemaakt door de bewoners zelf: zij deelden hun verhalen, tekenden ze op, maakten de fotoportretten, ontwierpen en bouwden de tentoonstelling.

Wandelen

Wandelen om mensen te ontmoeten en lekker buiten te zijn. Iedere dinsdagmiddag is dat mogelijk, tussen twee en drie. Vertrek vanaf Centrum Huisartsen Schiedam aan de ’s Gravelandseweg. De wandelingen worden georganiseerd door de huisartsen en Lekker Bezig Schiedam. Na afloop is er tijd voor een kopje koffie of thee. Deelname is gratis. Voor meer informatie en aanmelden bij Hilde Pope via T: 06-40475138 of E: hilde@lekkerbezigschiedam.nl.

Tai-Chi

Deze eeuwenoude Chinese bewegingsvorm wordt beoefend in De Erker, iedere dinsdagmiddag. Aanmelden gewenst via T: 010 - 4732886.

Koffie.nl

Taalcafé met vluchtelingen die Nederlands leren, vrijwilligers en buren. Onder de koffie. Vanaf zeven uur vanavond bij Vluchtelingenwerk op de 's-Gravelandseweg 565.

Hip hop

Iedere dinsdag van vier tot vijf bij Dock in De Erker, voor kinderen vanaf vijf jaar: Hip hop en streetdance.

Herensociëteit

Een gezelschap van heren, bewust niet elitair, waar onder het genot van een kopje koffie of thee, actualiteiten met elkaar worden besproken. Naast het bespreken van actualiteiten, maken de heren regelmatig uitstapjes. Vanaf twee uur in de huiskamer van afdeling twee van Frankeland. Ook heren van buiten het verzorgingshuis zijn zonder meer welkom. Kosten: vier euro. Aanmelden via T: 010 - 4264925.

Nederlands

Nederlands leren spreken en verstaan. Dat kan op dinsdag in het wijkcentrum op het Dreesplein. Dock verzorgt daar gratis lessen, van half elf tot half twaalf.

De Boei

Inloophuis De Boei heeft een nieuw onderkomen: Zaal Beatrix. Het ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en/of hun naasten is vandaag van tien tot vier geopend. Er wordt een lunch geserveerd.

Yoga

Ursula van der Velden verzorgt een yoga-les. "Een voor iedereen toegankelijke en betaalbare les." Kosten: vijf euro per keer. Iedere dinsdag van zeven tot half negen. Plaats van handeling: Gustoweg 39.

Yoga 2

Van negen tot kwart over twaalf in de 5 Molens.

Computer helpdesk

Van een tot drie in de Kansenfabriek, bij docent Roland; ook voor wie een cv wil schrijven, of zich wil oriënteren op het internet.

Koersbal

Van half twee en half vier in De 5 Molens.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Kledingbank Nieuwland

De kledingbank is vandaag geopend van half tien tot half twaalf. In de Kansenfabriek.

Wissel

Taalwissel, van een tot drie. Deelname gratis.

Biljarten

In de 5 Molens, van negen tot vier. Vijftig cent voor twintig minuten.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.