Agenda

Zaterdag 17 maart

17-03-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 17 maart onder meer:

Pelgrimswandeling

Parochie De Goede Herder organiseert een wandeling in het kader van de Vastenactie. Die wordt dit jaar gehouden om geld bij elkaar te brengen voor het project 'Households in distress' irondom HIV en Aids in Mbala, Noord-Zambia en het Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS).
De wandeling begint om elf uur in De Wilgenburg achter de Singelkerk. Daarna gaat de wandeling naar bewonersinitiatief De Buren van Oost, inloophuis De Wissel en naar Vluchtelingenwerk aan de 's-Gravelandseweg. Terugkeer in De Wilgenburg rond kwart voor twee, met een toelichting op het werk van ROS en een gezamenlijke lunch.

Politieke markt

Hof van Spaland, tussen 11 en 4 uur.

Natuur in de Boekenweek

Het thema van de Boekenweek is Natuur. En daarover gaat het in de bilbiotheek in de Korenbeurs.
Bomenexpert Huib Sneep en het NME vertellen over de natuur rondom de Schie en de Lange Haven en zelfs in de Korenbeurs. Fred van der Drift laat zien hoe de luchtkwaliteit in de Schiedamse wijken wordt gemeten. Paleontoloog Herman Nijhuis heeft het over de zoektocht naar een uitgestorven diersoort.
Kinderen kunnen zelf een natuurspeeltuin gaan vormgeven met Roel Crul . Amy Gale vertelt doorlopend het ontroerende verhaal van de Egel van Toon Tellegen en er is iemand aanwezig van Diergaarde Blijdorp die komt vertellen over jonge dieren in de lente. 
Daarnaast zijn er in de biblioscoop twee natuurdocumentaires te zien: Paris: a wild story & Plastic Ocean. Ook is er een Groenmarkt. met het verhaal van Honing, Carmen Posno met biologische zaden en zaailingen, het Natuur- en Milieueducatiecentrum,  wandelcoach Elmie Zandbergen, de Educatieve Buurttuin Maasboulevard en het Schiedams Boekhuis met prachtige natuurboeken. 
Alle activiteiten, workshops en films zijn gratis toegankelijk, tussen twaalf en half zes.

Boomhoroscoop

Esmée van Doorn komt bij het Schiedams Boekhuis vertellen over haar boek De Boomhoroscoop. Bomen kunnen veel vertellen over mensen. Tussen een en vier kan Van Doorn een boomhoroscoop schetsen.

Tennis voor kinderen

TSN organiseert op tennispark Kethelhaghe een open dag, speciaal voor kinderen tussen vier en acht. Van een uur tot drie uur.

Attraction/Rejection

Voor de tentoonstelling Attraction/Rejection ensceneert Diederik Klomberg een installatie die zich laat lezen als een choreografie waarin aantrekking en afwijzing centraal staan. De bezoeker completeert de choreografie van deze illusoire installatie door zich door de tentoonstellingsruimte te bewegen. Welke werkelijkheid willen we ervaren?
Diederik Klomberg houdt zich sinds meer dan vijfentwintig jaar bezig met de menselijke perceptie en hoe je die kunt beïnvloeden. De werkelijkheid die Klomberg in zowel de openbare binnen- als buitenruimte ensceneert, is er altijd een van illusie en spel.
Van een tot vijf uur.

Post Scriptum

Jill Schirnhofer is schrijfster en illustratrice en maakt tv-programma's waarin ze kinderen leert tekenen. Zij is te gast bij boekhandel Post Scriptum in Hof van Spaland. Daar signeert ze tussen elf en een haar boeken, bijvoorbeeld Kleuren met Jill, Tekenen met Jill en Jills modemeisjes.

's Avonds vanaf acht uur is het bij Post Scriptum Boekenweekavond, met als thema Natuur. Te gast is Midas Dekkers, die het onder meer zal hebben over zijn boek 'Volledige vergunning'. Ook Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam - en oud-Schiedammer - is van de partij; hij vertelt over zijn bundels De eendenman, 'De bilnaad van de teek' en 'De kloten van de mus'. Eva Meijer is er ook en vertelt over haar boek Dierentalen. Er is verder muziek van Hans Trompert en Sile Kammer. Toegang: 25 euro, incl. consumpties.

Wenneker Cinema

20.30 uur: The Party
21.00 uur: Three billboards outside Ebbing, Missouri

Artipico

Bij galerie Artipico is van twaalf tot half zes de groepstentoonstelling Giving te zien.

X4Kidz Flower Power

Tussen half acht en tien in de avond organiseert CJV op de Lange Haven 'Flower Power'. Voor kinderen uit klas vijf tot en met acht.

Door de ogen van de Schiedammers

De twintig foto’s uit de 229 die door Schiedammers werden ingezonden op verzoek van B&W, die de meeste likes kregen van hun stadgenoten. In de Korenbeurs.

De Graauwe Hengst

22.00 uur: Holy Smokes Saint Patricksday

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Frank Boeijen - Theatertournee

Stedelijk Museum

De werf Gusto staat centraal op de tentoonstelling met foto's van Cas Oorthuys: Wij waren de Gusto. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? Cas Oorthuys, een van de belangrijkste fotografen van Nederland, liep twee jaar rond en legde dat vast.

Jan Hendrikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten. In het museum een grote overzichtstentoonstelling van het jongste lid van de 'nul-groep'. Het is voor het eerst dat het werk van Jan Henderikse op zo’n grote schaal is te zien: soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Alles en niets. Met een nieuwe installatie die Hendrikse speciaal voor deze tentoonstelling maakte.

Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kozen de dertien Schiedamse lijsttrekkers een kunstwerk of historisch voorwerp uit de museumcollectie. Dat geeft inzicht in de kandidaten en hun geliefde werk.

Het museum organiseert in samenwerking met de Volkskrant, Avrotros en In4Art de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Een belangrijke indicator van de stand van de hedendaaagse kunst in Nederland. Met werk van de genomineerde kunstenaars Feiko Beckers, Anne Geene, Rosa Johanna, Benjamin Li en Kevin Osepa.

Het museum is van elf tot vijf geopend.