Agenda

Vrijdag 22 oktober

22-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 22 oktober onder meer:

Herfstfeest

Op de Speelpolder is het altijd het feest. Prachtige natuur, alle vrijheid en een waanzinnig leuke speelplek. In speelpolder Wijland aan de Harreweg wordt de herfst echter ook gevierd, natuurlijk. Welke paddenstoelen zijn er, welke kun je eten? Je mag de natuurgids de oren van het hoofd vragen. Maak brood op stok bij het kampvuur, ga aan de slag om je eigen pijl en boog te maken of doe het spinnenweb.
Voor kinderen van acht tot twaalf, van tien tot vier, kosten: 7,50 euro.

Wenneker Cinema

14.00 uur: Respect
14.30 uur: Un triomphe
20.00 uur: Respect
20.30 uur: Un triomphe

Stiltewandeling

Via een bijzondere, verstillende route onder begeleiding door het centrum van de stad. Aanvang kwart over vijf. Aanmelden gewenst. Kosten: twintig euro.

Argos Zorggroep: Blijf bewegen

Een beweegcoach van Argos Zorggroep begeleidt mensen met effectieve groepstrainingen en beweeghuiswerk dat zij thuis zelfstandig kunnen doen. Locatie: DrieMaasStede, van 14.30 tot 15.00 uur. Aanmelden via de website of bellen naar 010 427 83 90. Of loop eens binnen voor een gratis proefles.

Koffie en een praatje

Op het Van Beethovenplein 161, van twaalf tot vier uur.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.

Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer

Op acht vrijdagen in september en oktober organiseren Dock, de bibliotheek en het stedelijk museum bijeenkomsten waar deelnemers aan de slag kunnen met kunst, gedichten en de computer. Iedereen kan gratis langskomen, elkaar ontmoeten en zien welke culturele activiteit bij ze past, aldus de organisatoren. Deelnemers kunnen computerles krijgen of in gesprek gaan over kunst uit de collectie van het museum. Ook kunnen mensen zelf kunst maken.
Van vijf tot acht in de Kansenfabriek in De Meesterstraat 40A, Schiedam. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

Olieverven

Om de dagelijkse routine te onderbreken: olieverven. In De Erker, tussen tien en twaalf.

Ketelfactory

Ketelfactory toont De Reis, de afscheidstentoonstelling van de expositieruimte aan de Hoofdstraat.
De tentoonstelling heeft veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen.
De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films en boeken. Van een tot vijf geopend.

Biljarten

Vrij biljarten in De 5 Molens op de klok voor 0,50 per twintig minuten. Van negen tot twaalf.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

De Wissel

Jasha Garritsen exposeert in inloophuis De Wissel. Surrealistische beelden van verval en natuur die samengaan. Maar ook van de rauwe werkelijkheid van de sloppen in India. De werken kunnen ook worden gekocht; de opbrengst zal voor de helft naar een weeshuis in India gaan.
Van twee tot vier te zien aan de Broersvest 123b.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.