Agenda

Vrijdag 29 oktober

29-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 29 oktober onder meer:

Jeneverwandeling

Eerste avond waarop de wandeling met lichtbeelden te doen is, onder de naam Schiedam Distillers District 3D. Vanaf zeven uur. In de Waag in de Lange Kerkstraat is een plattegrond van de route af te halen of kan de wandeling meegemaakt worden met een bevlogen lokale gids. 

Boekenmarkt

In de Jacobuskerk, van vier tot zes. 

Argos Zorggroep: Blijf bewegen

Een beweegcoach van Argos Zorggroep begeleidt mensen met effectieve groepstrainingen en beweeghuiswerk dat zij thuis zelfstandig kunnen doen. Locatie: DrieMaasStede, van 14.30 tot 15.00 uur. Aanmelden via de website of bellen naar 010 427 83 90. Of loop eens binnen voor een gratis proefles.

The Analogues

Voorstelling Let it be: ABBEY ROAD, 20.15 uur - Theater aan de Schie.

Margaretha Consort – Sweet Quarantine

Een paar keer moest het worden uitgesteld, maar eindelijk is het dan zover: een optreden van het Margaretha Consort, een van de weinige vooraanstaande Nederlandse oude-muziekensembles die nog niet eerder in ’t Huis te Poort te horen waren. Het Margaretha Consort bestaat uit een vaste kern van musici onder leiding van celliste/gambiste Marit Broekroelofs. Het ensemble heeft zich de afgelopen jaren weten te profileren door afwisselende en boeiende programma’s te maken, altijd van uitstekende artistieke kwaliteit en met gevoel voor historie en dramaturgie. Het concept is doeltreffend en eenvoudig: voor elk programma worden instrumentalisten en vocale solisten aangetrokken, net waar het programma om vraagt. Daarbij wordt gezocht naar specialisten op hun eigen gebied, óf juist naar een experimentele combinatie. Door op deze manier te werken, wordt het mooiste uit de muziek gehaald.
De Coronacrisis was voor musici een zware tijd: geen optredens en geen inkomen. Marit Broekroelofs en haar Margaretha Consort maakten echter van de nood een deugd en namen in de lockdown-periode de korte cd Sweet Quarantine op: barokmuziek voor moeilijke tijden. Melancholie in optima forma, qua sfeer en gevoel perfect passend in deze herfsttijd. En natuurlijk verdient deze muziek een live-uitvoering en ’t Huis te Poort wil het podium daarvoor graag bieden. Om 20.15 uur brengt het ensemble muziek van onder andere Huijgens, Dowland, Schütz, Buxtehude en Purcell ten gehore: een unieke belevenis.
Met Margreet Rietveld, sopraan, Marjon Strijk, sopraan, Sascha Mommertz, blokfluit, Marit Broekroelofs, viola da gamba en David Mackor, theorbe.

Literair Café

Bibliotheek Schiedam pakt de draad weer op met een speciale editie van het ‘literair café’ op vrijdag 29 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Op deze avond zullen Bart Chabot en zijn zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter optreden.

Expositie Kwetsbaar

Nog tot 21 november te zien bij Kunst Werkt. Negen kunstenaars tonen hun werk.

Wenneker Cinema

14.00 uur: I care a lot
14.30 uur: Playlist
20.00 uur: I care a lot
20.30 uur: Mama Weed

Koffie en een praatje

Op het Van Beethovenplein 161, van twaalf tot vier uur.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.

Ha kunstwerk, Hoi gedicht, Hallo computer

Op acht vrijdagen in september en oktober organiseren Dock, de bibliotheek en het stedelijk museum bijeenkomsten waar deelnemers aan de slag kunnen met kunst, gedichten en de computer. Iedereen kan gratis langskomen, elkaar ontmoeten en zien welke culturele activiteit bij ze past, aldus de organisatoren. Deelnemers kunnen computerles krijgen of in gesprek gaan over kunst uit de collectie van het museum. Ook kunnen mensen zelf kunst maken.
Van vijf tot acht in de Kansenfabriek in De Meesterstraat 40A, Schiedam. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

Olieverven

Om de dagelijkse routine te onderbreken: olieverven. In De Erker, tussen tien en twaalf.

Ketelfactory

Ketelfactory toont De Reis, de afscheidstentoonstelling van de expositieruimte aan de Hoofdstraat.
De tentoonstelling heeft veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen.
De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films en boeken. Van een tot vijf geopend.

Biljarten

Vrij biljarten in De 5 Molens op de klok voor 0,50 per twintig minuten. Van negen tot twaalf.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.