Agenda

Donderdag 14 oktober

14-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 14 oktober onder meer:

Wenneker Cinema

14.00 uur: Mijn beste vriendin Anne Frank
20.00 uur: Nr. 10 - NFF Première

Oldenhermanss

Voorstelling FCKED, 20.15 uur - Wennekerpand. 

Vrij biljarten

Vrij biljarten op de klok voor 0,50 per 20 minuten. Een initiatief van Seniorenwelzijn Ontmoetingscentrum 5 Molens. Locatie: Nieuwe Damlaan 818. Wekelijks op donderdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Gemeentearchief

Schiedam had in 1896 een nationale primeur: de 'waspitten' van de Stearine Kaarsenfabriek Apollo staakten om dezelfde loonsverhoging als de mannelijke arbeiders te krijgen. Het Gemeentearchief Schiedam vertelt de geschiedenis van de fabriek en diens werknemers met een publicatie en een expositie. Te zien aan het Stadserf tussen negen en vijf.

Autisme

Autisme is geen gedragsprobleem maar een verwerkingsprobleem. Onder dat motto organiseert de NVA een inloopochtend voor mensen met (vragen over) autisme. Van half elf tot twaalf in de medialounge van bibliotheek De Plataan, Waalstraat 100 in Vlaardingen.

Mobiele wijktafel

In oktober worden er twee mobiele wijktafels georganiseerd rond het thema veiligheid en in het bijzonder woonoverlast (overbewoning, illegale kamerverhuur, herrie, burenruzie). Hierover kun je in gesprek met onder meer de wijkagent, wijktoezichthouder, jongerenwerkers en medewerkers van Toezicht & Handhaving en het Interventieteam Woonoverlast. Vandaag zijn ze op en rondom het Newtonplein van 18.00 tot 20.00 uur. Er wordt bij bewoners aangebeld maar je kunt ook langskomen.

Koffie en een praatje

Op het Van Beethovenplein 161, van negen tot een uur.

De Wissel

Jasha Garritsen exposeert in inloophuis De Wissel. Surrealistische beelden van verval en natuur die samengaan. Maar ook van de rauwe werkelijkheid van de sloppen in India. De werken kunnen ook worden gekocht; de opbrengst zal voor de helft naar een weeshuis in India gaan.
Van twee tot vier te zien aan de Broersvest 123b.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Luisterboeken en e-books

Korte cursus over het lenen van e-books en luisterboeken voor de computer, e-reader (alleen e-books), tablet of smartphone. De cursus is gratis. Aanmelden kan via T: 010-714 63 00. Vanmiddag tussen een en half vijf.

Seniorengym

Van tien tot elf in het ontmoetingscentrum Van Beethovenplein. Kosten: één euro.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.