Agenda

Donderdag 21 oktober

21-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 21 oktober onder meer:

Dinerdialoog

Als onderdeel van de fototentoonstelling 'Andere Ogen', te zien bij Kunst Werkt in de Boterstraat, wordt vanavond in de Kansenfabriek in Nieuwland een 'dinerdialoog' gehouden. Ieder is welkom, van zes tot acht, met een inloop vanaf half zes. Aanmelden gewenst (voor 18 oktober) via E: info@kansenfabriek-schiedam.nl .

Wenneker Cinema

14.00 uur: Un triomphe 
20.00 uur: Respect

André Manuel

Voorstelling Sneu, 20.15 uur - Wennekerpand.

Vrij biljarten

Vrij biljarten op de klok voor 0,50 per 20 minuten. Een initiatief van Seniorenwelzijn Ontmoetingscentrum 5 Molens. Locatie: Nieuwe Damlaan 818. Wekelijks op donderdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.

Gemeentearchief

Schiedam had in 1896 een nationale primeur: de 'waspitten' van de Stearine Kaarsenfabriek Apollo staakten om dezelfde loonsverhoging als de mannelijke arbeiders te krijgen. Het Gemeentearchief Schiedam vertelt de geschiedenis van de fabriek en diens werknemers met een publicatie en een expositie. Te zien aan het Stadserf tussen negen en vijf.

Lunch

Van half twaalf tot een wordt er door senioren geluncht in ontmoetingscentrum Van Beethovenplein.

Puzzelspeurtocht en koekjes versieren in De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).
In de herfstvakantie pakt De Walvisch uit met een herfstactiviteit voor jong en oud: een puzzelspeurtocht. Daarna kan je koekjes versieren en de molen bezoeken. Om 13.30 uur start de puzzelspeurtocht buiten vanaf de molen voor kinderen en hun begeleiders. Na een wandeling van ongeveer 1 uur ontvangen we je weer in de molen kijken we na of je de puzzel goed hebt opgelost. Dan krijgen je limonade en mag je koekjes versieren op de vide. Je kan ook onder begeleiding de molen in en graan malen. De activiteit is alleen bestemd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. En duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Volwassenen begeleiden de kinderen bij de puzzelspeurtocht buiten en mogen aanwezig zijn bij het koekjes versieren. Volwassenen betalen bij bezoek aan de molen entree. De kosten bedragen drie euro per kind, aanmelden kan via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl.

De Wissel

Jasha Garritsen exposeert in inloophuis De Wissel. Surrealistische beelden van verval en natuur die samengaan. Maar ook van de rauwe werkelijkheid van de sloppen in India. De werken kunnen ook worden gekocht; de opbrengst zal voor de helft naar een weeshuis in India gaan.
Van twee tot vier te zien aan de Broersvest 123b.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven. In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan. Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

App on tour

App-tour: probeer de online Bibliotheek-app uit bij de bibliotheek om 11.00 uur in Bibliotheek Korenbeurs.

Nederlands op Maat

Wekelijks op donderdag van 09.30 tot 11.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur in de Jan van Avennesstraat 32.