Home-Start Schiedam


Home-Start voor gezinnen die een steuntje kunnen gebruiken

Kinderen opvoeden en een gezin draaiende houden gaat niet altijd even makkelijk. Elke ouder maakt wel eens een moeilijke periode mee. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Misschien is er sprake van ziekte, zijn er relatieproblemen, gaat het financieel niet zo goed of worden de problemen veroorzaakt door het gedrag van een kind. Je kan je onzeker voelen over hoe je bepaalde dingen moet oppakken of het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voorstaat. Het kan een opluchting zijn als iemand je een steuntje in de rug biedt. Zo iemand kan een vrijwilliger van Home-Start Schiedam zijn.

Eens echt praten

Home-Start begon zo’n veertig jaar geleden in Engeland. Grondlegster Margaret Harrison werkte als vrijwilligster in het buurthuis en werd vaak door ouders thuis uitgenodigd ‘om eens te praten’. Vanuit de ervaringen die ze daarmee opdeed, ontwikkelde zij het idee voor de organisatie. Inmiddels hebben haar ideeën en aanpak zich als een olievlek verspreid en is Home-Start in tweeëntwintig landen, in vijf werelddelen actief. Twintig jaar geleden startte het concept in Nederland in de provincie Limburg en verbreidde zich daarna door heel Nederland. Momenteel wordt in ruim 130 gemeenten deze ondersteuning geboden. Ongeveer 2650 vrijwilligers ondersteunen zo’n 2750 gezinnen.

In Schiedam is Home-Start sinds 1 juli 2015 actief. De coördinator die aan de start heeft gestaan, is Angela van Gennip, zelf geboren en getogen Schiedamse.

Steuntje in de rug

Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan gezinnen met ten minste één kind onder de zeven jaar. Vanaf 1 januari is Home-Start+ een aanvulling op het succesvolle Home-Start, omdat uit toenemende vraag blijkt dat er behoefte is aan deze vorm van ondersteuning voor gezinnen met kinderen van zeven tot en met veertien jaar in Schiedam. Er wordt gewerkt met ervaren en getrainde vrijwilligers, die worden opgeleid en begeleid door de coördinator. De ouders geven aan op welk gebied zij steun wensen; hun vraag staat centraal. Door de ondersteuning wordt geprobeerd te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Tevens wordt geprobeerd om het zelfvertrouwen van ouders te vergroten en de sociale contacten te versterken. Ook worden de gezinnen door de vrijwilligers aangemoedigd en geholpen om gebruik te maken van diensten, voorzieningen en regelingen. De gezinnen worden thuis bezocht door een vrijwilliger die zelf ervaring heeft als ouder en/of met de opvoeding van kinderen.

Goede koppeling en gelijkwaardigheid

Ouders die behoefte hebben aan zo’n steuntje in de rug kunnen zich zelf aanmelden. Maar ze kunnen ook via een consultatiebureau, wijkondersteuningsteam of andere organisatie bij Home-Start terechtkomen. Van belang is dat de ouders hebben ingestemd met Home-Start. De coördinator komt thuis bij het gezin om verder kennis te maken en om de ondersteuningsvraag te bespreken, om zo de juiste vrijwilliger aan het gezin te kunnen koppelen. Deze komt vervolgens samen met de coördinator kennismaken, waarna met instemming van beiden de ondersteuning van start gaat. De vrijwilliger komt één dagdeel per week gedurende minimaal drie maanden, maar gemiddeld een jaar, bij het gezin langs. Tijdens de ondersteuningsperiode blijft de coördinator op de achtergrond aanwezig om te kijken of alles naar wens verloopt voor zowel het ondersteunende gezin als de vrijwilliger.

Vanuit gelijkwaardigheid gaan de ouders samen met de vrijwilliger op zoek naar oplossingen. De ouders hebben de regie en geven zelf aan wat voor ondersteuning zij willen.

Op je handen zitten

De vrijwilligers bij Home-Start Schiedam hebben verschillende achtergronden. Wat overeenkomt is dat het allemaal mensen zijn die iets voor een ander willen betekenen en plezier hebben in de omgang met kinderen. Ook hebben ze allemaal ervaring met de opvoeding van kinderen. Om vrijwilliger bij Home-Start te kunnen zijn, moet iemand gemiddeld drie uur per week beschikbaar kunnen zijn.

De vrijwilligers nemen geen zaken van de ouders over, maar laten het initiatief bij hen. De vrijwilligers worden geleerd om op ‘hun handen te zitten'. Ze zijn een luisterend oor, ze hebben tijd om te luisteren, ze zijn er voor de ouder en geven aandacht aan wat wél goed gaat in het gezin.

Voordat een vrijwilliger aan de slag gaat, krijgt hij of zij eerst een basistraining. Deze bestaat uit vier dagdelen. Daarbij wordt geleerd hoe Home-Start werkt, wordt kennisgemaakt met andere vrijwilligers,geleerd hoe je met verschillende situaties kunt omgaan, enzovoort. Daarnaast worden er intervisiebijeenkomsten gehouden. Ook zijn er themabijeenkomsten om de deskundigheid te bevorderen. Het werk is weliswaar vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Ook worden er leuke dingen samen gedaan, zoals een zomerborrel en een kerstlunch.

Vrijwilliger worden bij Home-Start? Of een (ondersteunings)vraag?

Wie ondersteuning of informatie wil, of zich wil aanmelden als vrijwilliger bij Home-Start Schiedam, kan dit doen door een mail te sturen aan avangennip@stichtinghumanitas.nl of te bellen naar T: 06 - 22 78 68 24. De coördinator vertelt je graag meer tijdens een vrijblijvend gesprek.

Voor meer informatie kijk op I: www.home-start.nl en klik door naar de locatie Schiedam. Ook op Facebook kun je Home-Start Schiedam vinden.

Gerelateerde berichten


Contactgegevens

Stockholm 8

3124 SG Schiedam

AvanGennip@stichtinghumanitas.nl

06 - 22 78 68 24

www.stichtinghumanitas.nl

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

open

open

open

open

gesloten

gesloten

geslotenLocatie