Blusoefeningen in Ketheltunnel

07-09-2017 112 Redactie

SCHIEDAM - De brandweerkorpsen Schiedam, Vlaardingen en Hoogvliet hebben gisteravond voor de derde en laatste keer geoefend in de Ketheltunnel op de A4. Het doel van de oefeningen was om alle ploegen die de tunnel in het uitrukgebied hebben liggen, kennis te laten maken met mogelijkheden van blussen en de manier van aanrijden naar een eventueel incident. De afgelopen drie dagen zijn alle ploegen aan bod gekomen.

Gisteravond werd de tunnelbuis van Delft richting Hoogvliet afgesloten, zodat de brandweermannen konden oefenen. Na een rondleiding in het complex (dat meerdere ingangen aan de zijkant heeft zodat hulpdiensten meteen ter hoogte van het incident de tunnel in kunnen komen) werd de route gereden om op de snelweg zelf te komen.

Eenmaal op de A4 was het zaak inzichtelijk te krijgen hoe het snelst overzicht kan ontstaan op een calamiteit. Bij beide uitgangen van de tunnel is een geel kastje te vinden met daarin een telefoon en een beeldscherm. Met de telefoon kan contact worden gelegd met de tunnelbeheerder die beelden van elke camera in en nabij de tunnel kan tonen op het scherm. Zo hebben de hulpdiensten nog voor het betreden van de tunnel een duidelijk overzicht wat er aan de hand is binnen en kan ook de dichtstbijzijnde toegangsdeur bepaald worden.

In de tunnel werden ook de blusinstallaties getest en werd er met water en schuim gespoten. Op deze manier hebben alle mogelijk betrokken brandweermensen van de nabijgelegen kazernes de tunnelprocedure een extra keer meegemaakt. Rijkswaterstaat besloot tot het bieden van de oefengelegenheid de afgelopen avonden vanwege de recente berichten over de tunnelveiligheid.

Uiteraard is het wegdek voor vertrek en het weer openstellen van de weg gereinigd.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date