Brand bij Shell Pernis

30-07-2017 112 Redactie

De brand zag er vannacht vanuit de Gorzen angstaanjagend uit; foto Marco Mulder

Laatste nieuws: Shell heeft vanmiddag besloten om het complete terrein van de vestiging in Pernis stil te leggen. De fabrieken zijn sterk met elkaar verbonden, dus problemen bij de een, zorgen ook voor problemen elders. Vannacht was in eerste instantie ongeveer de helft van de fabrieken stilgelegd.
Het stilleggen betekent dat het affakkelen nog dagen gaat duren, aldus de raffinaderij. "We willen dat zo kort mogelijk doen. Maar de veiligheid staat voorop. We stoppen er pas mee, als de stilgelegde onderdelen weer in bedrijf worden genomen", zegt een woordvoerder.
Omdat de stoomcentrale door de brand ook stilviel, zorgt het affakkelen voor vuile lucht. De stoomcentrale zorgt er normaal voor dat de rook die vrijkomt bij het affakkelen vrij schoon is. De verbranding is momenteel niet volledig, zodat zwarte wolken ontstaan.
Ook hangt op sommige plekken een olieachtige geur. Volgens de Veiligheidsregio brengt dit geen gevaar voor de volksgezondheid met zich mee, maar mensen met problemen aan hun luchtwegen krijgen het advies op te passen. Er kwamen zo'n 35 klachten binnen bij de autoriteiten, vooral over het lawaai. Verder meldden omwonenden dat ze een zwavelgeur ruiken. Ook dat komt door de onvolledige verbranding van stoffen, zegt de milieudienst. Er is geen gevaar voor de omgeving.
Shell biedt in een verklaring zijn excuses aan voor het affakkelen. "Door het affakkelen leek het vannacht alsof de fabriek van Shell in brand stond, maar het was een van de veiligheidsmaatregelen die zij namen om te voorkomen het erger zou worden", legt de brandweer uit. Volgens Shell zijn de veiligheidsprocedures goed in werking getreden.

PERNIS - Bij Shell in Pernis woedde gisteravond brand. Er vielen geen gewonden. De fabriek is na de brand begonnen met het zogenaamde affakkelen.

Volgens de DCMR brak de brand uit na een explosie. Die zou hebben plaatsgevonden door kortsluitng in een hoogspanningsstation. Voordat de brandweer kon beginnen met blussen, moest eerst de spanning van het station worden gehaald. Dat lukte uiteindelijk pas rond drie uur vannacht. Tegen de ochtend was de brand geblust.

Het affakkelen kan naar verwachting nog de hele dag doorgaan. Daarbij worden gassen die bij de olieraffinage vrijkomen verbrand. Dat veroorzaakt soms hoog oplaaiende vlammen. Affakkelen is verboden, maar niet in geval er gevaar dreigt.

Er zijn volgens de Veiligheidsregio geen aanwijzingen dat schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel kunnen er roetdeeltjes in de lucht komen.

De raffinaderij is als gevolg van de problemen gecontroleerd stilgelegd. Dat kan mogelijk langere tijd duren. Shell neemt in de loop van vandaag de schade op. Shell Pernis bestaat uit tientallen onderdelen, fabrieken, die samen de grootste raffinaderij van Europa vormen. Veel daarvan zitten zonder stroom.

Gerelateerd
Reacties