Brand Landvreugd mogelijk aangestoken

18-05-2017 112 Redactie

SCHIEDAM - De brand vannacht in het koetshuis van boerderij Landvreugd, onderkomen van de Tono-scouts, is waarschijnlijk aangestoken. Dit stelt voorzitter Richard Spruit van de scoutinggroep.

De brandstichting blijkt uit drie jerrycans die zijn ontvreemd uit het naastgelegen gebouwtje van de volkstuin waar groenten worden gekweekt voor de Voedselbank. Verder heeft het er alles van weg dat er een ruit van het koetshuis is ingeslagen, ter hoogte van de klink van het raam. Waarschijnlijk hebben onverlaten naar buit gezocht bij de Voedselbank, zijn daarbij teleurgesteld, en hebben toen gezocht in het onderkomen van de scouts, zo interpreteert Spruit. Daarna vonden ze het nodig om de boel in brand te steken, met behulp van de brandstof uit de jerrycans.

De gevolgen waren enorm. Het volledige achterdeel van het koetshuis brandde af, muren vielen om. Ook van de eerste verdieping en zolder is niets meer over. Het voorste deel van het scoutingpand staat nog, maar waarschijnlijk moet de volledige inboedel als verloren worden beschouwd, zo stelt Spruit. Hij is nog niet binnen geweest in het pand, en dat gaat er waarschijnlijk ook niet van komen; de politie heeft het pand afgezet, zowel voor het veilig stellen van eventuele sporen als vanwege het instortinggevaar van wat resteert van het pand.

Spruit is zeer te spreken over de reacties die al snel na het bekend worden van de brand bij de scouts binnenkwamen. Andere scoutinggroepen boden bijvoorbeeld materieel om komend weekend de scouts zoals gepland op kamp te sturen. Vanavond wordt gekeken welke stappen de Tono-groep verder nog zal zetten om de activiteiten tot de zomerstop voortgang te doen vinden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date