Brandweer Schiedam: alle verloven ingetrokken

30-12-2019 112 Redactie

Schiedamse brandweer blust vreugdevuur - beeld uit de jaarwisseling 2016/2017; foto: Flashphoto


SCHIEDAM – De Schiedamse brandweer zet achttien mensen extra in om morgen de schade van brand en vuurwerk te beperken. In totaal zijn 26 mensen in Schiedam aan het werk. Alle verloven zijn ingetrokken.

“Bovenop de normale beroepsbezetting van acht mensen levert Schiedam achttien man die geen verlof krijgen”, laat de brandweer bij monde van Olof Waltman weten. Dat zijn zowel beroepsbrandweermensen als vrijwillige collega’s.

Hen staat een behoorlijke vloot aan brandweerwagens ter beschikking. De Schiedamse burgemeester heeft afgedwongen dat één ervan ten alle tijden in Schiedam blijft; vorig jaar waren er grote branden in Rotterdam en Vlaardingen die het beschikbare materieel uit Schiedam wegtrokken. Op zeker moment was er geen bluscapaciteit meer in Schiedam. Een ongewenste situatie, waar Cor Lamers die jaar een stokje voor heeft gestoken. “Schiedam is een stad uit de middeleeuwen. De binnenstad is kwetsbaar voor brand, met het risico dat brand overslaat naar andere panden”, zo benadrukte hij eerder.

In Schiedam zijn twee zogenaamde tankautospuiten – zeg maar de ‘normale’ brandweerwagen – gestationeerd. Verder is het korps uitgerust met een hoogwerker, een groot vermogen pomp (op een haakarmwagen), een duikauto en ook een boot op de Nieuwe Maas, om in te zetten bij ongevallen op en in het water. Verder is er een team stand-by om gassen te meten. Bij politiebureau Marconiplein staat verder een extra ‘evenementenauto’ klaar, aldus Waltman. Een derde tankautospuit doet dienst in zowel Schiedam als Vlaardingen.

De 26 brandweermensen die paraat staan – vanaf vier uur ‘s middag, zo lang als nodig is – doen een groot beslag op het korps, dat dertig mensen groot is. “Je wilt op 1 of 2 januari ook gewoon frisse mensen aan het werk hebben.” Maar in het verband van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kunnen Waltman en collega’s terugvallen op een groot arsenaal aan collega-brandweermensen, mocht het nodig zijn. “Als we extra mensen nodig hebben, laten we hopen van niet, maar dan zijn die er.”

Zie ook dit artikel en dit artikel.

PS. dit artikel is na eerste plaatsing aangepast, met name waar het de boot van de brandweer betreft; dat is geen blusboot zoals eerder geschreven.Gerelateerd