Doorgereden na aanrijding; auto teruggevonden en weggetakeld

14-07-2019 112 Redactie

Foto: Politie

SCHIEDAM - Brigadier Ruurd van het basisteam van Politie Schiedam meldt vanavond een geval van doorrijden na aanrijding in Schiedam. De doorgereden auto is inmiddels gevonden en weggetakeld. Er is een proces verbaal opgemaakt. 

De Politie Nederland meldt op haar website over doorrijden na een verkeersongeval: "Wegrijden van een plaats van een verkeersongeval is strafbaar. Dat is bepaald in artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94). Dit artikel verbiedt twee dingen: doorrijden na een verkeersongeval waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt. Daarnaast mag je niemand in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk. In beide gevallen is niet relevant of u wel of niet schuld hebt aan het ongeluk. Na een ongeval moet u ter plaatse blijven. Overtreding van artikel 7 is een misdrijf. Die straf staat los van een eventuele straf voor het veroorzaken van een ongeluk." 

"De straffen die opgelegd kunnen worden bij dit misdrijf variëren van geldboetes tot taakstraffen of gevangenisstraf van maximaal enkele maanden. Maar ook kan het rijbewijs voor langere tijd afgenomen worden. De straf is afhankelijk van de situatie. Behalve voor het doorrijden na een aanrijding kan het Openbaar Ministerie iemand uiteraard ook vervolgen voor het veroorzaken van het verkeersongeval. De schuld van de bestuurder moet in dat geval wel vast te stellen zijn. Strafverzwarend zijn onder meer rijden onder invloed van alcohol of drugs en te hard rijden. Als de automobilist roekeloos heeft gereden, komt daar nog flink wat bovenop."

Het ministerie van Justitie & Veiligheid heeft wetgeving in voorbereiding om de straffen voor dit ernstige verkeersdelict te verzwaren.