Drie nieuwe 'crashtenders' voor brandweer vliegveld

06-06-2020 112 Redactie/Flashphoto

Foto's: FlashphotoNL


ROTTERDAM - De brandweer van het Rotterdamse vliegveld krijgt de beschikking over nieuwe brandweervoetuigen. Het betreft zogenaamde crashtenders. Ze zijn deze week afgeleverd op de luchthaven.

Na bijna dertig jaar waren de voertuigen die tot nu toe werden gebruikt, aan vervanging toe. De krachtige motor van crashtenders zorgt ervoor dat dit zware voertuig binnen zeer korte tijd op de plaats van een incident kan zijn. De voertuigen kunnen rijden en blussen tegelijk, waarbij grote hoeveelheden blusmiddel in korte tijd ingezet wordt.

De drie nieuwe voertuigen zijn van het type Panther A 146, gebouwd zijn door Rosenbauer uit Oostenrijk. De voertuigen hebben een 6×6-aandrijving en zijn uitgevoerd met een watertank van tienduizend liter, twaalfhonderd liter schuim en 250 kilo poeder. Ter vergelijking: een standaard tankautospuit van de brandweer Rotterdam heeft tweeduizend liter water aan boord. De nieuwe crashtenders wegen ruim 48.000 kilo, zijn veertien meter lang, en 3,20 m breed. De acceleratie gaat van nul tot tachtig kilometer per uur in 23 seconden.

De huidige crashtenders zijn in dienst gekomen in 1990, op Schiphol. In 2005 zijn ze naar Rotterdam gekomen. Op 1 september worden de nieuwe voertuigen officieel in gebruik genomen, op dezelfde dag dat de brandweer van het vliegveld ook de nieuwe kazerne in gebruik neemt.

De crashtenders hebben de nummers BRW61, BRW62 en BRW63.

Bekijk de foto'sGerelateerd