Jongeren aangehouden met nepwapen

29-07-2017 112 Redactie

ROTTERDAM - Vijf jongens uit Schiedam en Rotterdam zijn gisteravond aangehouden omdat zij in het bezit waren van wat een vuurwapen leek.

Het wapen dat ze bij zich hadden op een voetbalveldje aan de Beukelsweg in Rotterdam, leek zo echt dat voorbijgangers dachten dat het om een vuurwapen ging. Een van de vijf leek het wapen op de anderen te richten; de getuigen alarmeerden de politie.

Met de informatie dat het zou gaan om een echt vuurwapen, gingen diverse politie-eenheden naar de Beukelsweg. Agenten zagen een vijftal dat voldeed aan de signalementen lopen over de Van Duivevoordestraat. Bij het aanroepen van de jongens zette een van hen het op een lopen. De politiemensen gingen er achteraan en wisten de jongen even verderop in de kraag te vatten. Op dat moment gooide hij het vuurwapen onder een auto. De andere vier jongens gaven wel gehoor aan de oproep van de agenten en stopten.

Het wapen, ook al was het een nepwapen, is in beslag genomen.

De vijf jongens, in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar uit Schiedam en Rotterdam, moesten mee naar het bureau. De jongen die probeerde te ontkomen bleek na fouillering een mes bij zich te dragen. Een echt mes. Hij heeft een Halt-verwijzing gekregen. De andere vier zijn in de loop van de avond met een reprimande heengezonden.

De politie waarschuwt dat zij in toenemende mate wordt geconfronteerd met nepvuurwapens, te weten speelgoedwapens maar ook zogenaamde 'airsoftwapens'. Deze zijn zelfs door kenners niet direct van echt te onderscheiden. Dat zorgt voor veel onnodig werk, want de politie moet snel ingrijpen, ook al dreigt er niet direct gevaar. Agenten zijn genoodzaakt de drager van het wapen, vaak een jongere, als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Met alle gevaar van dien.

Gerelateerd