Politie 'oogst' zestig bewakingscamera's

13-09-2017 112 Kor Kegel

Politie 'oogst' zestig bewakingscamera'sEen particuliere camera registreert wellicht de vluchtauto van criminelen

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers is zeer content dat de politie in Schiedam zestig particuliere bewakingscamera’s in het systeem heeft kunnen opnemen. Het gaat om camera’s van banken, supermarkten, pompstations, horecagelegenheden en de DCMR Milieudienst Rijnmond.  

Een aantal maanden geleden startte de politie een mediacampagne, ‘Camera in beeld’. Het spoorde inwoners en ondernemers aan om hun beveiligingscamera’s bij de politie aan te melden. Het doel was om de pakkans te vergroten als er ergens een misdaad is gepleegd. De politie kan de particuliere eigenaren van camera’s dan vragen om ook hun opnamen uit te lezen.

In Schiedam hebben wijkagenten de eigenaren van camera’s actief benaderd om mee te werken. Dat heeft geleid tot een ‘oogst’ van zestig particuliere camera’s en burgemeester Lamers vindt dat voor de zomerperiode ‘behoorlijk’. Er zijn echter nog veel meer inwoners en ondernemers met camera’s en Lamers overweegt of hij ze rechtstreeks zal benaderen met een burgemeestersbrief. 
De VVD betoonde zich groot voorstander van particuliere medewerking aan het opsporen van criminelen.  

De camera- en contactgegevens worden ingevoerd in een cameraregistratiesysteem van de politie. Dat is alleen voor politieambtenaren beschikbaar. In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of en op welke locaties zich camera’s bevinden. Het systeem kan meteen ook nagaan wat het zichtveld is van de camera’s, wat ze vastleggen en hoe ze elkaar aanvullen. Niet alle particuliere camerabezitters bewaren hun filmbeelden even lang, maar ook dat zit in het systeem, dus kan de politie tijdig in actie komen om de beelden op te vragen.

Maar de politie zal er prudent mee omgaan en alleen die beelden opvragen waarvan verwacht wordt dat ze een duidelijke meerwaarde kunnen geven aan het opsporingsonderzoek. En om redenen van zorgvuldigheid en jurisprudentie zal de politie steeds een machtiging van het Openbaar Ministerie vragen om de eigenaren van camera’s te laten zien dat het ernst is.

Reacties