Schiedammers ergeren zich aan harde knallen

30-12-2015 112 Redactie

SCHIEDAM – Harde knallen zijn op dit moment de grootste vuurwerkergernis in Schiedam, blijkt uit een overzicht van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Van de klachten die bij het online meldpunt binnenkomen gaat 83 procent over overlast door vuurwerkbommen.

Ruim een week na de lancering zijn er op het Meldpunt Vuurwerkoverlast al 35.000 vuurwerkklachten binnengekomen, waarvan 199 uit Schiedam. Verreweg de meeste meldingen gaan over overlast door vuurwerkbommen (83 procent), gevolgd door meldingen over vuurwerkstress bij huisdieren (11 procent) en vuurwerkschade of gevaarlijke situaties op straat (4 procent). Naast deze meldingen kwamen er ook bijna 7000 spammeldingen binnen en meldingen van mensen die het niet met het meldpunt eens zijn. Het meldpunt heeft die meldingen verwijderd. In Schiedam kwamen dergelijke meldingen niet voor.

Overlast
Schiedammers storen zich aan harde knallen, omdat mensen hierdoor vaak uit hun slaap worden gehouden of omdat huisdieren door de harde knallen niet meer hun behoeftes buiten kunnen doen. “Het waren twee harde knallen, het leek wel of ze de pui eruit bliezen. Dat is toch niet normaal?” vertelt iemand uit Schiedam Groenoord.

Ook klachten over gebrek aan handhaving domineren de Schiedamse meldingen: “Op een melding van te vroeg afgestoken vuurwerk (al in Oktober) wordt niet of nauwelijks gereageerd door politie of andere bestuurders.”

Initiatief
Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Met het meldpunt willen ze de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Van de meldingen wordt in januari een rapport gemaakt dat ook aan burgemeester Lamers zal worden aangeboden. Tot 3 januari is het meldpunt nog geopend en te bereiken via www.vuurwerkoverlast.nl .Gerelateerd