Traumahelikopter uitgerust met mobiele hart-longmachine

02-02-2022 112 Redactie

Inzet mobiele hart-long machine van Lifeliner2 bij incident in de regio; foto: FlashphotoNL


REGIO - De traumahelikopter - de Lifeliner2 - gestationeerd op het Rotterdamse vliegveld heeft sinds enkele weken een mobiele hart-longmachine aan boord die mensen met een hartstilstand een veel grotere kans op overleven biedt.

Het Mobiel Medisch Team (MMT) van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland is gestart met een proef met een draagbare hart-longmachine (ECPR) op de Lifeliner2. Het apparaat kan worden ingezet bij personen die op straat of in een woning een hartstilstand hebben en waarbij normale reanimatiepogingen geen succes hebben.

Wanneer er bij 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, wordt ook het MMT gealarmeerd. Dit team bestaat uit een gespecialiseerde arts en gespecialiseerde verpleegkundige. Zij vliegen op de traumahelikopter en hebben een mobiele hart-longmachine bij zich. Zij ondersteunen ter plaatse het ambulancepersoneel bij de behandeling.

De hart-longmachine wordt via twee canules - een kunststof of metalen buisje - in de lies van de patiënt aangebracht. De slangen voeren zuurstofarm bloed af en zuurstofrijk bloed aan. Dit kunsthart vervangt de volledige hart- en longfunctie en voorziet alle vitale organen van zuurstof. De techniek waarbij iemand wordt aangesloten op een kunsthart, een ECMO, bestaat al langer. Maar tot nu toe werd het alleen toegepast in het ziekenhuis. De ECMO is een miniatuur hart-longmachine en neemt tijdelijk de taak van het stilstaande hart over.

Erasmus MC-er dr. Dinis Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist en MMT-arts, leidt het onderzoek. Dos Reis Miranda: "Bij een hartstilstand met bijbehorend zuurstoftekort voor de hersenen telt elke minuut. Het doel van ons onderzoek is om te kijken of overleving en de kwaliteit van leven beter is na een snelle ECPR op straat in vergelijking met gewone reanimatie."

De verwachting is dat de periode van zuurstoftekort fors kan worden teruggebracht, wat zou kunnen leiden tot twintig procent meer overleving. Er zijn ongeveer vierhonderd patiënten per jaar in Nederland die een hartstilstand op straat krijgen en vijftig jaar of jonger zijn. Bij ongeveer de helft daarvan slaagt de reanimatie. Alleen de mensen die na twintig minuten nog geen circulatie hebben, komen in aanmerking voor ECPR. Dat zijn er ongeveer tweehonderd per jaar in Nederland.