Categorieën

Service

De Illustere School van start met het Schiedam van vier eeuwen geleden

De Illustere School van start met het Schiedam van vier eeuwen geleden
Uit

De Illustere School van start met het Schiedam van vier eeuwen geleden

  • Redactie
  • 01-03-2017
  • Uit
De Illustere School van start met het Schiedam van vier eeuwen geleden

Han van der Horst is een van de oprichters en sprekers van De Illustere School in jeneverie 't Spul

SCHIEDAM –Schiedam was een vissersstad, lang voordat de jeneverindustrie aan haar opmars begon. Over het leven, werken en geloven in het toenmalige Schiedam vertelt Annette de Wit binnenkort in jeneverie ’t Spul.

Annette de Wit weet alles van maritieme historie, dus ook van de zeevarende gemeenschap in het Schiedam van vier eeuwen geleden. Zij houdt de diesrede van De Illustere School, die aan haar vierde seizoen begint. Behalve de visserijbevolking van Schiedam komen ook de zeevarende gemeenschappen van Maassluis en Ter Heijde aan de orde. Dat levert interessante verschillen en overeenkomsten op, staat in het persbericht van De Illustere School. 
Annette de Wit (1969) heeft er een proefschrift over geschreven. Zij studeerde economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was zij als docent verbonden aan de Universiteit Leiden en werkte ze als bibliothecaris en redacteur bij het Instituut voor Maritieme Historie in Den Haag (tegenwoordig het Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Sinds 2004 is Annette hoofd Publiek & Presentatie bij het Marinemuseum in Den Helder. 

Na haar diesrede presenteert De Illustere School het voorjaarsprogramma. Op donderdag 9 maart spreekt Han van der Horst over de oorsprong, de aard en het wezen van het populisme. Een week later, de dag na de Tweede-Kamerverkiezingen, geeft Han van der Horst zijn analyse van de uitslag.  

Op het programma van De Illustere School staan komende lente ook Jan van der Meulen over de ‘gouden bergen’ van de economie, Everard ter Haar over bouwkunde, meesterdrukker Bruno Cauwe over typografie en boekdrukkunst en Nancy MacGillavry over de essays van de Franse filosoof en politicus Michel de Montaigne (1533-1592).
Sietske Altink zal spreken over het verleden van Katendrecht (zij is prostitutiedeskundige) en voorts Jan Willem Verkaik, die het heeft over hennepkwijlers, een heel oude bijnaam voor Schiedammers. Die bijnaam lijkt door het grote aantal ontmantelde hennepplantages in Schiedam een nieuwe betekenis te krijgen.
Maar het programma begint dus op zondag 5 maart om drie uur ’s middags in ’t Spul aan de Hoogstraat 92. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.