Categorieën

Service

In het Stedelijk Museum komt je jeugd tot leven

In het Stedelijk Museum komt je jeugd tot leven
Uit

In het Stedelijk Museum komt je jeugd tot leven

  • Redactie
  • 18-08-2016
  • Uit
In het Stedelijk Museum komt je jeugd tot leven

Achter de Teerstoof, zo heet deze straat waar Robert Collette ook fotografeerde

SCHIEDAM – “Je jeugd komt opnieuw tot leven”, zei Han van der Horst toen hij de fototentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam zag. De expositie gaat over de jaren zestig, aan de hand van foto’s die Robert Collette maakte van een stad die enorm in verandering was.

Han van der Horst houdt er twee rondleidingen, op zondag 4 september en op woensdag 7 september, beide dagen van twee uur tot kwart voor drie. Deelname aan de rondleiding is gratis, maar belangstellenden moeten wel een entreebewijs hebben. Kinderen tot twaalf jaar kunnen kosteloos naar binnen. Het is wenselijk te reserveren.

“Loop mee en deel je ervaringen”, is het motto, want Han van der Horst zal als historicus en Schiedam-kenner met genoegen op wetenswaardigheden van de deelnemers aan de rondleiding ingaan.

De ruim honderd foto’s van Robert Collette (1941-2004) zijn fors uitvergroot, ze hangen als het ware opgeblazen aan de muur, en zo lijkt het alsof je als bezoeker door het oude Schiedam loopt, zegt Sandra Jongenelen, die voor het Stedelijk Museum Schiedam de marketing en communicatie verzorgt.

Schiedam in Bedrijf, dat is de naam van de tentoonstelling. Ongetwijfeld voor veel mensen een feest der herkenning. Schiedam maakte plannen voor sloop en nieuwbouw in de binnenstad en de Brandersbuurt. Daarnaast was er stadsuitbreiding, want veel weilanden in Groenoord veranderden in woonbuurten. Landwegen en zandwegen veranderden in geasfalteerde straten. Er was veel kantoorontwikkeling. De scheepsbouw draaide als een tierelier en bood alleen al in Schiedam werk aan tienduizend mensen, voornamelijk uit Schiedam, Rotterdam en Vlaardingen.

Maar Robert Collette fotografeerde ook de mensen in de stad. Sandra Jongenelen: “We zien bewoners op de (brom)fiets naar hun werk gaan en we zien ambachtslieden, een bloeiend verenigingsleven en de opkomende jongerencultuur. Buiten het centrum ligt het imposante schip Nieuw Amsterdam in het dok bij Wilton-Fijenoord. En Albert Heijn opent de eerste zelfbedieningszaak van Nederland.”

De tentoonstelling is zeer de moeite waard. Ze ging open op zaterdag 4 juni en is nog te bezichtigen tot en met zondag 25 september. Op de website van het museum staat meer informatie.