Categorieën

Service

Officiële opening Lange Haven met onwijze waterfonteinshow

Officiële opening Lange Haven met onwijze waterfonteinshow
Uit

Officiële opening Lange Haven met onwijze waterfonteinshow

  • Redactie
  • 28-06-2017
  • Uit
Officiële opening Lange Haven met onwijze waterfonteinshow

De schetsen van de Taanbrug zijn al wel bekend, maar burgemeester Lamers zal het ontwerp op een ludieke wijze onthullen

SCHIEDAM – Iedereen is het erover eens, volgens de gemeente Schiedam. De Lange Haven is nog mooier geworden na alle werkzaamheden aan de kade. En dan volgt in het persbericht dat iedereen het er ook over eens is dat de komst van de Taanbrug een verrijking zal zijn. Maar daar bestaat in de stad nog veel discussie over. Er zijn taaie tegenstanders en hardnekkige voorstanders. De voorstanders vinden het prachtig dat je straks vanaf de Koemarktbrug een ‘historische’ klapbrug zult zien die in zijn verschijningsvorm vergelijkbaar is met de Appelmarktbrug, de Korte Havenbrug en de Willemsbrug. Maar de tegenstanders vinden het juist zonde dat je straks vanaf de Koemarktbrug niet meer het vrije water ziet tot aan de bocht ter hoogte van de Havenkerk.  

Misschien dat over honderd jaar iedereen het erover eens is dat de Lange Haven ook door de Taanbrug mooier is geworden… de gemeente kijkt graag vooruit. Hoe dan ook, nu we allemaal gewend zijn aan de Lange Haven zoals hij is na het kadeherstel, kan ook de officiële opening van de vernieuwde stadsgracht plaatsvinden. Dat gebeurt  zaterdag 8 juli tussen twaalf uur ’s middags en half twaalf ’s avonds en het wordt dan ook een hele happening met als hoogtepunt een waanzinnig waterfonteinenspektakel.
(De kwalificatie waanzinnig komt van de gemeente, maar we begrijpen wat er bedoeld wordt, zie de kop boven dit artikel.)  

Er staan de hele dag foodtrucks en er zijn spannende trails over het water van de Lange Haven. De hele middag zijn er de Kids Waterspelen tussen de Appelmarktbrug en de Beursbrug. Waaghalzen kunnen met de touwbrug over het water klauteren of met de behendigheidstrail naar de overkant gaan. Snelheid en een goede balans zijn bepalend. Voor diegenen die liever ín het water spelen, zijn er radarbootjes. Deze beweeg je met je eigen handen terwijl je erin zit. Er zijn ook een paar bootjes voor volwassenen beschikbaar. Om drie uur is er een snelheidsrace. En wie over water wil lopen, pakt één van de drijfballen.  

Burgemeester Cor Lamers hoefde niet zo nodig het startsein van dit alles te geven. Hij verricht de officiële opening om half acht ’s avonds en dat doet hij met een ludieke onthulling van het ontwerp van de Taanbrug. De komst van deze brig in het verlengde van de Taansteeg is onderdeel van de herstelwerkzaamheden aan de Lange Haven. Volgens de gemeente neemt de historische beleving van de Lange Haven met de Taanbrug toe. De haven wordt er toegankelijker door voor fietsers en voetgangers, want het betekent een extra verbinding met aansluiting op de Hoogstraat.  

In de Havenkerk is een foto-expositie over de werkzaamheden aan de Lange Haven te zien. Fotograaf Jan van der Ploeg heeft met zijn camera de werkzaamheden op de voet gevolgd. De expositie is de hele feestdag en -avond te bezoeken.  

Het avondprogramma bevat onder andere een dj, live-muziek en straattheater, maar het spectaculaire hoogtepunt is om half elf. Dan start het drijvende muzikale schouwspel van waterfonteinen. Vuur en licht vormen samen een adembenemende show. Na deze show draait de dj nog door tot half twaalf.

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →