Pad geeft Liduina hedendaags gezicht

10-06-2015 Agenda Ted Konings

SCHIEDAM - Het wordt een bijzondere rondgang, aanstaande zondag, door het centrum van Schiedam, op het Pad van Liduina. Gids Ineke Hagen zal de deelnemers leiden langs elf nieuwe werken van lokale kunstenaars, allemaal in het teken van de stadsheilige.

Het Pad van Liduina is gaaf, aldus Annerieke Kooi, coördinator van het Centrum voor Beeldende Kunst, dat de kunstroute ontwikkelde. Wat haar aanspreekt is 'de diversiteit van werken die te zien zijn'. “Het gaat van heel ruimtelijk, naar werken met mixed media, naar fotografie en ook merchandising: een parfum in monsterflesjes van Esther Zitman en een hostie van Inge van Haastert.” Beide werken gaan door op het levensverhaal van Liduina, waarvan de overlevering zegt dat zij leefde van hosties en dat het in haar huisje - ondanks haar ziekbed - altijd lekker rook.

De animo om deel te nemen heeft Kooi verbaasd. “Er was veel interesse.” Zeventien kunstenaars dienden zich in eerste instantie aan, elf zijn er na een selectie uiteindelijk in de route opgenomen. De komende dagen worden de werken geplaatst; vrijdag aanstaande richt het CBK een tentoonstelling in met andere werken van de betrokken kunstenaars.

De opdracht was een devotiebeeld te ontwikkelen voor in de openbare ruimte. “Omdat we het geld niet hebben voor bewaking, hebben we gekozen voor plekken die van buiten af te zien zijn.” Locaties die de kunstenaars zelf hebben gekozen en geregeld, en ook plaatsen waarvan Kooi wist dat ze mooi en haalbaar waren. “Soms zullen ze de kijkers brengen naar plekken waar zij nog nooit geweest zijn.”

Alles bij elkaar zorgt dat voor een project dat een nieuw licht kan werpen op Liduina. “Wat mij opviel is dat het bij Liduina veel gaat over vroeger”, vertelt Kooi. “Met dit pad slagen we er heel aardig in Liduina een hedendaagse component te geven.” Dat is volgens de CBK-coördinator precies de meerwaarde van beeldende kunst: het persoonlijk invoelen van een thema door de kunstenaar. Dat leidt tot nieuwe inzichten, nieuwe beelden. “Soms heel symbolisch, soms meer geabstraheerd, zodat meer tekst en uitleg nodig is. Het ene werk zal mensen grijpen, over het andere zullen ze zeggen er niets mee te kunnen, omdat het te moeilijk is. Kunst is ook vaak moeilijk, maar dat maakt het voor mij juist bijzonder, aantrekkelijk.¨ Mogelijk werpen de werken ook een nieuw zicht op de zaak vanuit religieus perspectief.

Van het Pad van Liduina wordt een mooi routeboekje gemaakt, in de vorm van een leporello. De werken blijven in het Schiedamse straatbeeld tot 13 september zichtbaar.

 


Gerelateerd