Categorieën

Service

Vaandels brengen Schiedammers in het museum en bij elkaars club

Vaandels brengen Schiedammers in het museum en bij elkaars club
Uit

Vaandels brengen Schiedammers in het museum en bij elkaars club

  • Kor Kegel
  • 10-07-2017
  • Uit
Vaandels brengen Schiedammers in het museum en bij elkaars club

Museumbezoekers bewonderen de gloednieuwe Schiedamse vaandels. Foto: Kim van Dee

SCHIEDAM – Bestuursleden en vrijwilligers van tientallen Schiedamse verenigingen leren elkaar beter kennen dankzij het ‘vaandelproject’ van het Stedelijk Museum Schiedam. Het museum organiseert als het ware de ontmoeting. De bestuurders en vrijwilligers hebben samengewerkt en elkaar geïnspireerd om nieuwe vaandels voor hun verenigingen te ontwerpen en te vervaardigen. En ook nu de resultaten te zien zijn op een tentoonstelling aan de Hoogstraat 112, gebeurt het nog steeds dat actieve Schiedammers kennis met elkaar brengen.  

Volgens museumdirecteur Deirdre Carasso heeft het er al een aantal keren toe geleid dat verenigingen hebben afgesproken bij elkaar op bezoek te gaan en te kijken of ze op een of andere manier kunnen samenwerken – óók als hun activiteiten op een heel ander vlak liggen. Zo zouden muziekgroepen en toneelverenigingen kunnen repeteren én optreden in sportkantines. En waarom zou een zangkoor niet in de pauze van een handbalwedstrijd niet het publiek kunnen vermaken? Schiedam ziet een breed scala aan nieuwe mogelijkheden tot krachtenbundeling.  

Het is ontstaan, doordat vertegenwoordigers van 73 verenigingen in steeds wisselende samenstelling bezig waren om in de kelder van het Stedelijk Museum Schiedam te tekenen aan hun vaandelontwerp. De kelder werd tijdelijk omgedoopt tot vaandelatelier. Maar werkendeweg raakten de deelnemers in gesprek over de activiteiten van hun verenigingen en ze keken over de grenzen van hun eigen verenigingsactiviteiten heen.  

Het project Vaandels & Verhalen heeft een nieuw besef doen ontstaan hoe rijk het Schiedamse verenigingsleven is. Je hoort wel eens dat het voor sommige clubs zo moeilijk is geworden om vrijwilligers te vinden, maar het vaandelproject leidt tot het inzicht hoeveel vrijwilligers er gelukkig nog zijn!  

De vaandeltentoonstelling duurt tot en met zondag 1 oktober. Maar op zaterdag 9 september staat een spectaculaire vaandeloptocht door Schiedam op het programma, een evenement dat zich kan meten met de massale demonstratie van kleur en blijdschap ten tijde van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898.  

Deirdre Carasso vindt het een geweldige ervaring dat door het vaandelproject zo veel Schiedammers voor het eerst naar het museum zijn gekomen. Zelf leert ze door al die vertegenwoordigers van tientallen verenigingen de stad Schiedam beter kennen. ,,Dit smaakt naar meer,’’ zegt ze. ,,We gaan echt door met deze aanpak. De samenwerking met zo veel mensen in de stad is voor het museum echt een nieuwe ervaring.’’