Forse groei oplaadpunten

05-08-2015 Auto Redactie

SCHIEDAM - In Schiedam verschijnen steeds meer oplaadpunten voor elektrische auto's. De gemeente gaat uit van een verviervoudiging van het aantal punten in 2015.

Binnenkort worden er oplaadvoorzieningen aangelegd bij het Lisztplein, in de Liduinastraat en aan de Vlaardingerdijk. Eind dit jaar zal de teller volgens een woordvoerder van de gemeente naar verwachting uitkomen op 24 punten in Schiedam. Eind vorig jaar telde de stad nog maar zes plaatsen waar ieder zijn of haar elektrische auto kan opladen.

Eigenaren van elektrische auto's worden geacht hun auto van energie te voorzien door middel van het stopcontact thuis. Maar voor sommige Schiedammers is dat geen haalbare kaart: denk aan flatbewoners of mensen in de binnenstad zonder parkeerplaatsen voor de deur. “Die mensen hebben de mogelijkheid een oplaadpunt aan te vragen in de buurt van hun huis”, legt de woordvoerder uit. Als de gemeente daar op ingaat, krijgt de aangelegde voorziening een algemeen karakter: alle eigenaren van een elektrisch voertuig mogen daar gebruik van maken. “We streven naar spreiding over de stad.”

Schiedammers die binnenkort een elektrische auto kopen en zo'n oplaadpunt willen aanvragen, moeten echter geduld hebben: het beschikbare budget voor de aanleg van de oplaadvoorzieningen is vergeven. Later in het jaar zullen nog enkele punten worden aangelegd, maar 'in principe zijn alle achttien palen vergeven', aldus de woordvoerder. De gemeente ontving voor achttien punten geld van de voormalige Stadsregio.

Onduidelijk is ook nog welk budget er voor 2016 beschikbaar is. Met het opheffen van de Stadsregio zou het toekennen van deze gelden een klus zijn voor de Metropoolregio, maar daar lijkt nog niets definitief over te zijn geregeld.

De gemeente wil graag het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren, omdat ze een 'een positieve invloed hebben op de leef- en omgevingskwaliteit'; onduidelijk is dus nog of deze voorkeur ook betekent dat Schiedam zelf geld voor de aanleg reserveert

De oplaadpunten die binnenkort worden aangelegd, bestaan steeds uit twee parkeerplaatsen met een paal. Het gaat om de westelijke parkeerstrook van de Vlaardingerdijk, tussen de Pieter Loopuytstraat en de Arnoldus Daalmeijerstraat, op de meest noordelijk gelegen parkeerplaatsen; op de zuidelijke parkeerstrook van de Sint Liduinastraat, tussen de Thomas A Kempisstraat en de Van Smaleveltstraat, ter hoogte van schoolgebouw op pandnummer 35; en op de noordelijke parkeerstrook van het Lisztplein, direct ten oosten van de kruising met het Schubertplein.

 


Gerelateerd