Goed voorbereid op autovakantie

11-08-2018 Auto Advertentie


SCHIEDAM - De zomervakantie is volop bezig en ook in augustus gaan nog veel Nederlanders op autovakantie. De verkeersdrukte zorgt voor een grotere kans op autopech en -ongevallen. Het is daarom erg belangrijk om je goed voor te bereiden als je met de auto op vakantie gaat. Denk aan het (laten) controleren van je auto, het checken van de autoverzekering en het verdiepen in de regels en verplichtingen van het autorijden in het buitenland. In dit artikel vertellen we je hoe je goed voorbereid de weg op kunt gaan.

Autocheck voor vertrek

Het is verstandig om je auto voor vertrek te (laten) controleren. Als je veel kilometers rijdt met een zwaarbepakte auto, heeft je auto het namelijk een stuk zwaarder te verduren dan tijdens de ritten die je maakt in Nederland zonder volgeladen auto. Een autocheck kan de kans op pech en ongelukken verkleinen, en is daarom zeker geen overbodige luxe. Je kunt de auto voor een paar tientjes bij de garage laten controleren. Er wordt dan onder andere gekeken naar de motor, de remmen, de verlichting, de ruitenwissers en het bandprofiel. Er zijn ook een aantal zaken die je zelf kunt controleren. Zo kun je zelf de koel-, rem- en ruitenvloeistoffen bijvullen, het oliepeil controleren en de bandenspanning checken.

Autoverzekering en dekking

Je kunt natuurlijk altijd pech krijgen onderweg, ook als je voor vertrek een autocheck hebt gedaan. Zorg er in ieder geval voor dat je goed verzekerd de weg op gaat. Het is ook handig om te weten wat je autoverzekering dekt, zo weet je wat er vergoed wordt in geval van pech of een ongeval. Een aanvullende pechhulpverzekering kan je een hoop stress en onkosten besparen. Wil je graag een uitgebreidere dekking? Dan is autoverzekering vergelijken aan te raden. Je krijgt dan een compleet overzicht van alle autoverzekeringen, op basis van jouw wensen, en kunt direct de goedkoopste afsluiten.

Groene kaart

Je Nederlandse autoverzekering dekt in alle EER-landen doorgaans hetzelfde als in Nederland. Op de groene kaart kun je zien in welke landen je autoverzekering geldig is. Deze kaart ontvang je elk jaar van je autoverzekeraar en deze groene kaart geldt als internationaal verzekeringsbewijs. Je vindt hierop ook het telefoonnummer van je verzekeraar dat je kunt bellen als je met pech langs de weg komt te staan. Zij kunnen dan vervangend vervoer voor je regelen, zodat je snel de weg weer op kunt.

Auto inpakken

Heb je de auto laten controleren, je autoverzekering onder de loep genomen en de koffers ingepakt? Dan kan het inladen van de auto beginnen. Leg zware spullen onderop in de kofferbak en houd spullen die je onderweg (mogelijk) nodig hebt bij de hand. Vergeet ook niet te kijken naar de verplichtingen die worden gesteld in de landen waar je doorheen reist. In veel landen moet je verplicht een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesjes bij je hebben. Het is bovendien wel zo veilig om deze spullen mee te nemen. Denk ook aan vignetten en milieustickers. En zorg ervoor dat je altijd reservevloeistoffen en een reservewiel meeneemt.

Gewicht van de auto

Als je met de auto op vakantie gaat, kun je veel meenemen. Maar laad de auto niet onnodig vol. Grote kans dat je toch niet alles wat je meeneemt gebruikt. Daarnaast geldt er voor elke auto een maximaal gewicht, dat je terug kunt vinden op het kentekenbewijs. Een zwaarbepakte auto verbruikt bovendien een stuk meer brandstof. Controleer na het inladen van de auto nogmaals de bandenspanning. Het kan namelijk zo zijn dat de banden bijgevuld moeten worden nu de auto zwaarder is. Je kunt de juiste bandenspanning vinden op een sticker in de tankdop of zonneklep, of op de deurpost.


Gerelateerd