Groenoord windt zich op over Laan van Bol'es

19-06-2016 Auto Redactie

De Laan van Bol'es ondergaat volgend jaar een veelbesproken reconstructie

SCHIEDAM – Veel omwonenden zijn het er helemaal niet over eens, dat het aantal oversteekplaatsen op de Laan van Bol’Es drastisch wordt verminderd. "De voetgangers zijn de dupe’’, zegt het winkelend publiek bij Dirk van den Broek.

Was de bewonersavond in de Van Beethovenflat afgelopen woensdag al druk bezocht – door tientallen wijkbewoners –, ook daarna doet het verbeterplan veel stof opwaaien. Dat de Laan van Bol’Es een andere vorm krijgt, vinden de meeste mensen niet erg. "Juist een pluspunt, want die kaarsrechte rijbanen nodigen uit tot te hard rijden. Een Van Haarenlaan-behandeling zou beter zijn'’, zeggen wijkbewoners, verwijzend naar de flauwe bochten die destijds op de Burgemeester Van Haarenlaan zijn gekomen.

De gemeente zegt rekening te hebben gehouden met geluiden en signalen van buurtbewoners. Toch is er bij velen verbazing dat de veertien zebrapaden aan de ene kant en de elf zebraden aan overkant worden gereduceerd tot slechts drie oversteekplaatsen. "Zo wint de automobilist het van de voetganger'’, is een veelgehoorde klacht. Niet alleen moeten voetgangers verder lopen op de 800 meter lange Laan van Bol’Es om over te steken, ook neemt het risico toe als ze op een andere plek dan het zebrapad oversteken.

Men geeft toe dat het verwarrend is dat er over de ene rijbaan veertien zebrapaden zijn en aan de andere zijde van de middenberm slechts elf. Maar men vindt ook dat je in de huidige situatie op aantrekkelijk veel punten kunt oversteken. "Waarom moet het aantal voetgangersvoorzieningen naar beneden?’’, vragen veel mensen zich af.
De werkzaamheden moeten in maart 2017 beginnen. Er komt betere straatverlichting en er worden enkele bomen gekapt, die nu het zicht belemmeren. De rijbanen worden een meter smaller, zodat automobilisten hun snelheid zullen aanpassen en elkaar niet meer kunnen passeren.