Help Schiedam zijn tunnels veiliger maken

18-05-2017 Auto Han van der Horst

SCHIEDAM - Vandaag wordt onderzocht hoe de onderdoorgangen van de A20 in Schiedam er het beste uit kunnen zien, om fietsers er op hun gemak te stellen. Han van der Horst leerde hoe dat onderzoek gebeurt: met 'virtual reality'. 

De tunnels onder de A20 zijn aan een opknapbeurt toe. Het is onder meer de bedoeling de doorgang voor fietsers aangenamer te maken. Nu voelen zij zich vaak niet op hun gemak vanwege de sfeer en de nabijheid van passerend verkeer. Maar hoe breng je dat voor elkaar?

Fietsers zijn de grootste deskundigen op dit gebied. Daarom heeft de gemeente het Bredase NITH ingehuurd om daarnaar een onderzoek te doen. Het NITH is een hogeschool die zich met toerisme en mobiliteit bezighoudt. Ze heeft in de voormalige bibliotheek op het Stadserf een soort laboratorium opgebouwd. Wie de ontvangsthal van het Stadskantoor en het Theater aan de Schie betreedt, krijgt het vriendelijke verzoek om aan het experiment mee te werken. Wie 'ja' zegt, gaat een buitengewoon leuke ervaring tegemoet.

Op de eerste verdieping staan fietsen opgesteld zoals je die ook wel in sportscholen aantreft. Deelnemers krijgen een virtual reality bril opgezet. Zodat zij de trappers bewegen is het net of zij zich voor een Schiedamse tunnel bevinden. Dat kan die bij station Centrum zijn, dat van de Parkweg naar het Beatrixpark of die tussen Bijdorp en Tuindorp. Wie begint te trappen, begint aan een bedrieglijk echte reis door de tunnel. Je maakt die trip drie keer en steeds is er dan wat veranderd: het fietspad is afwezig, het is breder geworden, of juist smaller. De onderzoekers willen graag weten hoe die verschillen voelen als je op een fiets zit. Dat is een buitengewoon slimme manier om verkeerssituaties te testen. En het is nog leuk om te doen ook.

Wie ook zin heeft in zo'n virtuele ervaring kan tot vanavond acht uur terecht. Koffie, thee en soep staan voor de deelnemers klaar. Een aanrader.
Gerelateerd