Categorieën

Service

'Dat worden wel heel wat monumenten'

'Dat worden wel heel wat monumenten'
Gezond

'Dat worden wel heel wat monumenten'

  • Ingezonden
  • 20-04-2020
  • Gezond
'Dat worden wel heel wat monumenten'

Onthulling van de gedenksteen voor de treinramp in 1976


SCHIEDAM - Hans van der Sloot las de column van Han van der Horst over een monument om de Coronacrisis en zijn slachtoffers te blijven herdenken (zie hier). En reageert.

"Han, dat worden dan heel wat monumenten: We hebben al de beelden van Starreveld en Van Luyn, beide voor hen die vielen en hun leven gaven voor onze vrijheid. Daarbuiten hebben we dan ook nog een monument voor de strijders in Korea – een overblijfsel uit de Koude Oorlog, waar nu de nodige vraagtekens bij zouden worden geplaatst - en voor Nederlandse gesneuvelden tijdens de Politionele Acties – ook al zoiets. Daar komt dus het Verzetsmonument bij dat in november wordt geplaatst in het Julianapark.

Jouw monument gedenkt vooral diegenen die hebben geleden onder de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de Coronacrisis. Deze herinnering aan de tobbernij die zovele Schiedammers raakt, vormt dan een eenheid met het ereteken de arbeidsslaven die zuchtend onder de gesel van drank en meesterknecht Schiedam hebben groot gemaakt; de Brandersknecht van de gebroeders Henderickx. En dan laat ik het gedenkteken voor de slachtoffers van het treinongeluk nog maar even buiten beschouwing. Waarbij ik dan gelijk maar even opper om een herdenkingsplaats in te richten voor de Roma die uit hun woonwagens aan de Oudedijk zijn weggevoerd, maar waarvoor we vergeten zijn een Stolpersteine of een ander gedenkteken neer te leggen of op te richten, in brons of ander duurzaam metaal. En als we dan toch bezig zijn is het misschien goed om nog een kleinigheid over te hebben voor de slachtoffers van de cholera-uitbraak van 1848. Hierbij kwam maar liefst vijftig procent van de besmette bewoners van de vervuilde binnenstad van Schiedam te overlijden."