'Met verlies niet verloren': Schiedamse over rouw en revival

03-02-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Ze wist het zeker. Ze zou de dood van haar 42-jarige man nooit te boven komen. Zij, pas 35. Twee jonge kinderen van vier en zeven. Lange tijd voelde ze zich een zombie. Worstelend met verdriet. Bang voor hoe het verder moest.

Het is het verhaal van Annette Koevermans uit Schiedam, dat voor velen herkenbaar is. Nu, twintig jaar na dato, is ze opnieuw gelukkig in de liefde en bovendien een succesvol coach en ondernemer. Maar het jaar 2020, door Rutte onlangs nog benoemd als het jaar van verdriet, verlies en rouw, bracht oud zeer naar boven en zette haar aan het denken.

Samen met auteur Nathalie Lans, die zelf ook haar man op jonge leeftijd verloor, maakte ze het boek 'Met verlies niet verloren'. Koevermans vertelt hierin niet alleen haar eigen verhaal, ook praat zij met diverse ervaringsdeskundigen over verlies en hoe dat hun leven op zijn kop zette. Stuk voor stuk verhalen over verschillende vormen van verlies. Maar ook over veerkracht. Over het vinden van de moed om de regie van je leven weer op te pakken.

Hoewel je Met verlies niet verloren kunt scharen onder de zelfhulpboeken, is het allesbehalve zweverig, zo stellen de auteurs. "Eerder een confronterende pageturner die leest als een trein en je onherroepelijk wakker schudt, in deze tijd waarin eenzaamheid op de loer ligt. Een boek dat raakt en inspireert."

Het boek vertelt onder andere het verhaal van Victor Deconinck die zijn zoon verloor, van Koevermans’ schrijver Nathalie Lans die ook haar man verloor, van Benedict Hamans die zijn tweelingzus zag verongelukken en van Ben de Koning die zijn vrouw verloor. Het verdriet heeft hen allemaal getekend, maar ook gevormd en gemaakt tot wie ze nu zijn.
 
Dit boek wil aantonen dat iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.Gerelateerd