'Oorlog', films en 'tent van landen' in Schiedamse vredesweek

16-09-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De Vredesweek is in Schiedam aanleiding voor een theatervoorstelling, de presentatie van een vredesproject en twee filmvertoningen.

Het landelijk thema van de Vredesweek - die vandaag begint en loopt tot volgende week zondag - is 'Inclusief samenleven'. PAX, organisator van de Vredesweek stelt: "Het gevoel er (even) niet bij te horen is universeel herkenbaar. Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat weleens te maken met een situatie waarin hij of zij zich niet gehoord, niet gezien, niet begrepen voelt." Maar sommige mensen hebben dat gevoel constant, zo leert de ervaring van PAX. Omdat ze, om wat voor reden dan ook, geen actief deelnemer kunnen zijn aan de samenleving die wij met elkaar vormen. "Door bijvoorbeeld oorlog, racisme, huiselijk geweld, analfabetisme, lichamelijke of geestelijke beperkingen, seksuele geaardheid, armoede, leeftijd, eenzaamheid." PAX stelt voor in 'onze regio' het zich buitengesloten voelen zo veel mogelijk te zien te voorkomen. "Zie om naar elkaar, kijk, luister en open je hart. Samen kunnen we ons inzetten, zodat niemand zich meer alleen voelt. Ieder mens is immers waardevol."

In de uitvoering van de Vredesweek werken Schiedam en Vlaardingen nauw samen, met 'PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen' als trekker. "Samen met maatschappelijke en culturele organisaties (zoals stichting Meredia), kerken, scholen, gemeentes en betrokken burgers hebben we een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Sommige onderdelen daarvan zijn besloten en op uitnodiging bij te wonen zoals de Vredesmaaltijd, jongerenworkshops en een dialoogavond tussen organisaties en lokale politici, in aanloop naar de verkiezingen."

Andere onderdelen zijn vrij toegankelijk, al dan niet tegen een vergoeding. Zo zijn in Wenneker Cinema de films 'I am not your negro' en 'Blinded by the light' te zien. Dat gebeurt aanstaande zondag, om respectievelijk half een en drie uur.

I Am Not Your Negro is naar verluidt 'een uitzonderlijk indringende en rake documentaire over één van de zwartste bladzijden van de Amerikaanse geschiedenis'. "Zelden wordt ons op zo’n confronterende manier een spiegel voorgehouden", aldus de aankondiging.
Blinded by the Light is een stuk luchtiger en vrolijker. Deze film vertelt het verhaal van een jonge Engelsman van Pakistaanse komaf, in de jaren 80. Als een klasgenoot hem laat kennismaken met de muziek van Bruce Springsteen is dat de opmaat om werk te gaan maken van zijn eigen dromen.

Dinsdag 21 september is vanaf half acht 's avonds de voorstelling Oorlog van De Stokerij mee te maken in het gebouw van het Apostolisch Genootschap, in Kethel (Lindeijerstraat 5). Anne Rats laat zien wat er kan gebeuren als er in Nederland opeens een oorlog uitbreekt. Verplicht aanmelden bij: vredesweekschiedam@vankersen.nl of rita@meredia.nl.  

Volgende week zaterdag is ieder welkom om kennis te maken met de Tent of Nations, een educatieve boerderij met vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Deze familie leeft en werkt onder moeilijke omstandigheden en voortdurende bedreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten. Desondanks zet de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier in onder het motto 'Wij weigeren vijanden te zijn'. Op 25 september worden er door het hele land 21 vriendenmiddagen georgeniseerd. Het programma omvat bijdragen van Daoud Nassar (Tent of Nations) en Carolien Roelants (Midden-Oosten expert en NRC-journalist), een korte film, ontmoeting en gesprek, creativiteit en een solidariteitsactie. Van twee tot half vijf in de Dorpskerk in Kethel.Gerelateerd