Categorieën

Service

'Papieren afspraken sportdak stroken niet met werkelijkheid'

'Papieren afspraken sportdak stroken niet met werkelijkheid'
Gezond

'Papieren afspraken sportdak stroken niet met werkelijkheid'

  • Redactie
  • 26-02-2018
  • Gezond
'Papieren afspraken sportdak stroken niet met werkelijkheid'

Foto's: PS en Groen Links


SCHIEDAM – Een zonnig middagje fietsen in Schiedam. Meestal is dat fris, ontspannend of gezellig. Maar het tochtje van zaterdagmiddag rond het sportpark Willem-Alexander en het dak van de Ketheltunnel pakte toch vooral uit als campagnevoeren in verkiezingstijd.

Marcel Bregman wakkerde het vuurtje aan. De D66-fractievoorzitter in de raad betoogde vorige maand in een column dat de mensen die bezwaar maken tegen de kap van bomen in Schiedam – en vooral zij die zich niet kunnen vinden in het grootschalig rooien en het niet terugplaatsen van bomen – wat moeite hadden met de feiten. Want die laten toch zien dat per saldo het aantal bomen in Schiedam is toegenomen...?!

Groen Links-lijsttrekker René Karens pakte de handschoen op en nodigde Bregman uit om dan eens samen de situatie op het sportdak onder ogen te nemen. De D66-rivaal hapte niet, maar zo'n twintig anderen wel: zaterdag stapten zij op de fiets om hun ogen de kost te geven.

En wat bleek? In de woorden van Karens: "De papieren werkelijkheid blijkt behoorlijk anders dan de praktijk. En dat komt niet alleen door de verschillende definities voor boom.”

Want dat lijkt het terugkerende issue: als er wordt gesteld dat bomen vervangen zullen worden, gaat de discussie altijd over de vraag wat een boom is. Is er sprake van vervanging als een veertig jaar oude boom wordt gerooid en er een kleine spriet van een jonge boom wordt geplant?

Karens cs telden er zaterdag driftig op los. Vierduizend bomen stonden er ooit op het dijklichaam van de A4, bomen die voor de bouw van de snelweg moesten wijken maar die volgens de afspraken vervangen moesten worden. Conclusie van de groep die zaterdag op pad ging "Er zijn 385 echte bomen geplant en zo'n duizend veren.” Veren zijn heel jonge plantjes. Herplanten is nog geen garantie voor succes. “Van die 385 is zo'n negentig procent aangeslagen en van die duizend ongeveer zestig procent.” Conclusie van Karens: “Hoe je ook telt, wat je definitie van boom ook is, er ligt nog een grote taak voor de gemeente Schiedam en Rijkswaterstaat. We zijn nog lang niet bij de vierduizend."

Frans Hamerslag van Progressief Schiedam fietste en telde ook mee. Hij vraagt zich af of er goed wordt nagedacht bij het herplanten van de duizend 'veren'. “Dat zijn van die dunne sprietjes van net iets meer dan een meter hoog en net een centimeter doorsnede. Als deze al groot worden, duurt dat nog zeker veertig jaar en gaan deze elkaar in de loop der jaren verdringen. Hiervan leven er nu nog ongeveer zeshonderd. Als de verdringing gaat toeslaan, blijven er misschien zestig over.”

Hamerslag leerde onderweg, met ook vertegenwoordigers van Milieudefensie en stichting Batavier (die zich hard maakt voor behoud van een groene A4-omgeving), ook het verschil tussen een boom en een 'veer'. “De te planten boom is te groot om zonder steun te planten. De rest zijn veertjes en struikjes.”

De bomendiscussie is volgens de heren politici belangrijk, ook omdat bomen zorgen voor schone lucht. Hamerslag: “Bomen nemen CO2 op en filteren roet en fijnstof. Door deze boomreductie gaat de kwaliteit van de lucht die levensbepalend is, sterk achteruit. Hiermee gaat de kwaliteit van ons leven en onze gezondheid achteruit.”

John Witjes van de Batavier: “De deelnemers aan deze fietstocht hebben met eigen ogen kunnen zien dat de beloofde groene kwaliteit vooralsnog ver te zoeken is en dat de gemeente zelfs de eigen interpretatie van het begrip één-op-één-compensatie van de vierduizend gekapte bomen volstrekt onvoldoende heeft ingevuld. Het is aan de politiek om het college daar nog eens op aan te spreken.”

Karens: “Groen Links maakt zich er al lange tijd hard voor dat we in Schiedam beter omgaan met bomen. Er wordt te makkelijk gekapt en als er gekapt wordt, worden er lang niet altijd volwaardige bomen herplant. Een klimaatslimme stad gaat verstandig met het groen om. Dat moet in Schiedam echt anders!"

Want hoe je ook telt: er blijven minstens drieduizend bomen zoek.