Categorieën

Service

'Situatie acute zorg in gemeenten rond R'dam nijpend'

'Situatie acute zorg in gemeenten rond R'dam nijpend'
Gezond

'Situatie acute zorg in gemeenten rond R'dam nijpend'

  • Ingezonden
  • 06-08-2022
  • Gezond
'Situatie acute zorg in gemeenten rond R'dam nijpend'

SCHIEDAM - Spijkenisser Willem Heijdacker is een drijvende kracht achter de Stichting Acute Zorg Voorne Putten en Rozenburg. Hij schreef een brandbrief naar de vijftien burgemeesters in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, naar aanleiding van de gang van zaken rond de bevalling van een Vlaardingse, die op het punt van bevallen stond in het Franciscus Vlietland, maar daar werd weggestuurd. Zie bijvoorbeeld dit artikel op de site van Libelle.

"Dat een bevallende vrouw, waarbij nota bene de vliezen zijn gebroken, vlak voor sluitingstijd in het Vlietlandziekenhuis Schiedam, bij de afdeling Verloskunde, op 26 juni j.l. weg wordt gestuurd om ergens anders te bevallen, is onverteerbaar voor de Stichting Acute Zorg Voorne Putten en Rozenburg (VPR).

Dit soort praktijken moeten anno 2022 rigoureus verbannen worden. Dit ondanks het feit dat deze afdeling veertien dagen later wordt gesloten. De redenen die daarbij genoemd worden zijn een tekort aan personeel en het concentreren van zorg naar gespecialiseerde ziekenhuizen. In dit geval de acute babyzorg/verloskunde van het Sint Franciscus Gasthuis. Het gehele jaar door worden de diverse landelijke verloskundige spoedafdelingen met opname stops geconfronteerd vanwege a: personeelstekorten, b: beddencapaciteit problemen als gevolg van die personeelstekorten. De Stichting VPR vindt deze situatie onaanvaardbaar.

Wanneer staan de juiste machtspersonen nu eindelijk eens op? De stichting denkt daarbij aan bijvoorbeeld alle burgemeesters van onze gemeenten. Zij zijn mede verantwoordelijk, als hoofd van de Veiligheid (lees acute noodsituaties) voor alle inwoners in hun gemeente. Het kan niet zo zijn dat geld de oorzaak is. De zorgverzekeraars geven steeds minder geld uit waardoor juiste en broodnodige acute (baby)zorg niet kan worden geboden. De gemeenten moeten zelf de regie nemen en verplichten de algehele acute zorg (inclusief de acute babyzorg) op peil te brengen. Hopelijk kan dan voorkomen worden dat de eerstvolgende 'bermbaby' wordt geboren.

Zorg dat de acute babyzorg met voldoende goed opgeleid personeel en adequaat uitgeruste acute babyzorg afdelingen, gezamenlijk met de inmiddels gesloten SEH’s inclusief voldoende IC’s in de regionale gemeenten teruggebracht wordt naar een acceptabel niveau. Minimaal 1800 IC-bedden moet de richtlijn zijn i.p.v. de plannen van minister Ernst Kuipers. Hij wil die capaciteit terug brengen naar 900 IC-bedden en de acute zorg meer concentreren in alleen de grote steden ziekenhuizen. Dit aangrijpende voorbeeld van een hoogzwangere aanstaande moeder met het gevaar haar kindje te verliezen tijdens het bevallen is onaanvaardbaar.

Met angst in het hart kijkt de stichting hierom ook naar de ontwikkelingen in het gebied Voorne Putten Rozenburg en Goeree Overflakkee. Het behouden van de SEH en IC van het Van Weel-Bethesdaziekenhuis in Dirksland en de uitbreiding van het Spijkenisse Medisch Centrum naar een volwaardig ziekenhuis zal een speerpunt moeten zijn."