Aanvragen Coronatest kan nu

01-06-2020 Gezond Redactie/Schiedammer Online

Foto: Louise Melchers


SCHIEDAM - Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel T: 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Dat telefoonnummer heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanochtend bekendgemaakt. De test is gratis. Eén van de tachtig testlocaties is in Schiedam.

Vanaf vandaag 1 juni 8.00 uur kan iedereen met milde klachten, die mogelijk duiden op het Coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim tachtig teststraten door het hele land ingericht, waaronder een in Schiedam bij de Margriethal.

"Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het Coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag", zo laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. 

"Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met Corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan."

 "De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt."
 
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer T: 0800-1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date