Ademend licht

27-01-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Vandaag staat de wereld stil bij 75 jaar Auschwitz. Het is precies 75 jaar geleden dat Russische soldaten het concentratiekamp in het huidige Polen bereikten en de verschrikkingen daar, die bij sommigen al bekend waren, voor het oog van de wereld duidelijk werden.

In Schiedam is een kunstwerk te zien van Daan Roosegaarde, met de titel Levenslicht. Het dient als tijdelijk holocaustmonument. Het is te vinden bij het oorlogsmonument in de Plantage.

Te zien is daar een klein deel van het werk met 104 duizend stenen, die het aantal Nederlandse Joden, Roma en Sinti verbeelden dat de dood vond door de oorlogsgruwelen. Het kunstwerk werd twee weken geleden in Rotterdam getoond; daarna werd het in deeltjes verdeeld over honderdvijftig steden in Nederland. Zie dit artikel.

Levenslicht is als een 'ademend' geheel, met oplichtende en uitdovende stenen, symbool voor het leven dat enerzijds doorgaat, maar dat ook wordt gemist vanwege het verdwijnen van zo veel mensen uit onze gemeenschappen, ook in Schiedam. 

De nodige Schiedammers stonden de afgelopen dagen al stil bij het monument. En hebben er ieder hun eigen indruk van.

Zodadelijk begint in Auschwitz zelf de herdenking, die door de NOS op tv wordt gebracht. Belangrijk om bij stil te staan - want het is zoals gezegd: om het slechte te laten overwinnen is niet meer nodig dan dat de goede mensen niets doen.