Amper nog Coronainfecties in Schiedamse zorginstellingen

01-04-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk

SCHIEDAM – De Coronabesmettingen in Schiedam doen zich momenteel nog maar zeer beperkt voor onder bewoners van zorginstellingen of patiënten in het ziekenhuis.

Dat valt te concluderen uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Die meldt dat afgelopen week 325 Schiedammers positief zijn getest op het virus. 319 Van deze besmettingen bleken uit de kweken die zijn afgenomen in de teststraten van de GGD. Eerder was die verhouding compleet anders: zo werden in januari, in week 3, door Schiedammers 186 positieve Coronatests afgelegd. Precies de helft daarvan bleek in een van de teststraten. De cijfers duiden er vooral op dat de situatie in de zorgcentra goed onder controle is, ongetwijfeld ook door het vaccineren dat daar de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. De afgelopen weken is er veel meer aandacht voor Corona onder kinderen en wordt er ook veel meer onder hen getest.

In het hele bedieningsgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond is die concentratie van positieve tests in de teststraten ook fors, maar toch minder groot. Tussen Goeree-Overflakkee en Krimpen aan den IJssel werden door de GGD 4674 besmettingen geregistreerd, afgelopen week. In totaal werden er in dit Rijnmondgebied 4936 infecties vastgesteld. Waar in Schiedam 1,9 procent van de positieve tests buiten de teststraten werd afgelegd, was dat voor het hele bedieningsgebied 5,6 procent.

In de teststraten daalde afgelopen week het percentage positieve tests onder Schiedammers van 13,7 naar 12,4 procent. Op de volledige populatie, dus Rotterdammers, Briellenaren en Barendrechters en meer, steeg het aandeel positieve uitslagen onder het totaal juist van 10,1 naar elf procent.

Het aantal besmettingen blijft op een hoog niveau. Zoals gezegd bleken 319 Schiedammers in de Fokkerstraat en andere teststraten positief; een week eerder waren dat er 315. Die aantallen liggen zo ongeveer dubbel zo hoog als in voorgaande weken en zelfs vier keer zo hoog als begin februari. Met evenveel vastgestelde infecties en een dalend aandeel positieve tests kan het dan niet anders of er werden meer tests afgelegd. Dat klopt. Afgelopen week meldden 2576 Schiedammers zich in de Fokkerstraat en elders; een week eerder waren dat 2307 mensen.Gerelateerd