AOV: meldpunt voor eenzaamheid

22-11-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM -  Het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) in de Schiedamse raad vraagt het Schiedamse college van B&W te onderzoeken of invoering van een centraal telefoonnummer voor het melden van eenzaamheid mogelijk en wenselijk is.

Christien Bruggeman van het AOV oppert dit naar aanleiding van de gang van zaken in Rotterdam, waar mensen vanaf gisteren kunnen bellen naar de gemeente als zij eenzaamheid om zich heen signaleren. Een medewerker van een welzijnsinstelling reageert middels een bezoek. Dat systeem is opgezet naar aanleiding van de eerdere vondsten van overledenen die lang thuis door anderen onopgemerkt bleven.

Bruggeman stelt voor hier in Schiedam medewerkers van de WOT's voor in te zetten. Op die manier moet eenzaamheid ook in Schiedam beter bestreden worden. "Met een laagdrempelige signaleringsaanpak een groot sociaal en maatschappelijk probleem oplossen", zo noemt het AOV dit. Daarbij zouden vrijwilligers kunnen worden ingezet, wat sociale contacten bevordert. Waarbij opgemarkt dat eenzaamheid niet slechts ouderen kan overkomen, en vrijwilligers door hun inzet zelf ook sociaal isolement voorkomen.

Gerelateerd