Argos Mobiel beschikbaar voor ieder

16-01-2018 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Argos Mobiel maakt een sprong voorwaarts: niet minder vervoer, maar meer. Reed de vervoersdienst tot voor kort voor ouderen, binnenkort kan iedereen voor een kort ritje mee met Argos Mobiel.

De dienst wordt voortgezet, zo maakten de Argos Zorggroep en de gemeenten Schiedam en Vlaardingen vanmiddag bekend. Wel wordt het zaak genoeg liefhebbers van de 'kekke' elektrische karretjes te verleiden achter het stuur te kruipen, want Argos Mobiel gaat volledig draaien op vrijwilligers.

Argos Mobiel rijdt vanaf 2014 in Schiedam als kleinschalig aanvullend vervoer. De basis onder het systeem was dat het een reïntegratieproject is. Argos werkte hiertoe samen met DAM (Duurzame Aanvullende Mobiliteit), dat zorgvervoer faciliteert en zorgt voor reïntegratie naar werk. De Argos Mobiel faciliteert het vervoer voor de dagbesteding en Stroomopwaarts levert arbeidsreïntegratiekandidaten. Maar het project leverde volgens de betrokkenen de afgelopen jaren te weinig op om als reïntegratieproject voort te zetten. Een andere manier van onderhouden maakte Argos Mobiel te duur voor de gemeenten Schiedam en Vlaardingen, die besloten de subsidie stop te zetten. 

Werken met vrijwilligers wordt nu gezien als alternatief. Dat bespaart kosten. Karin Hersbach van Argos Zorggroep gaf vanmiddag aan dat haar organisatie al veel ervaring heeft met vrijwilligers. De vrijwilligers die de elektrische autootjes gaan rijden zullen uiteraard aan voorwaarden moeten voldoen: Nederlands spreken, rustig rijden en sociaal vaardig zijn.

De gemeenten Schiedam en Vlaardingen steunen de nieuwe plannen financieel. Dit jaar onderzoeken zij de mogelijkheden voor een structurele oplossing voor deze vervoersvorm.
Om Argos Mobiel in 2018 door te kunnen laten gaan als vrijwilligersinitiatief gaan de Servicepunten Vrijwilligers van de gemeenten en Argos Zorggroep nauw met elkaar samenwerken.

Zie ook dit artikel van Schiedam24 gisteren. De rol van DAM in Argos Mobiel lijkt vooralsnog uitgespeeld.

Gerelateerd