Avondklok snel ingepast in werk DCMR

25-01-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De meldkamer van de DCMR blijft open voor meldingen. Inspecteurs van de milieudienst gaan 'gewoon' op pad bij calamiteiten, avondklok of niet.

De DCMR heeft ontheffing om ’s nachts onderweg te zijn. Het lukt de dienst naar eigen zeggen met deze en andere inspanningen de dienstverlening op peil te houden in Coronatijd.

Afgelopen jaar heeft de DCMR ondanks de Coronamaatregelen bijna het hele toezichts- en vergunningenprogramma kunnen uitvoeren. De medewerkers doen dat veelal vanuit huis: het kantoor aan de Parallelweg achter het station was bijna het hele jaar gesloten. “We zijn er met z’n allen in geslaagd de dienstverlening op peil te houden”, aldus Daan Molenaar, directeur Toezicht en Handhaving bij de milieudienst. Voor de bedrijven was het ook even wennen aan de nieuwe werkwijze, maar er hebben zich nauwelijks problemen voorgedaan, aldus Molenaar.

In het toezichtsprogramma voor 2021 houdt de DCMR al rekening met een aangepaste werkwijze. De nieuwe avondklokmaatregel was daardoor relatief goed in te passen, aldus de dienst. Tot de Coronamaatregelen zijn opgeheven, vindt het toezicht waar mogelijk op afstand plaats. "Dit onder meer met drones en video. Bij bedrijven met een hoog risicoprofiel gaan de bezoeken wel gewoon door." Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijven die activiteiten uitvoeren die vanuit het oogpunt van milieu en omgeving risico kunnen opleveren.

In een aantal andere gevallen moeten de inspecteurs wel op bedrijfsterreinen zelf zijn om hun werk te kunnen doen, zoals bij onverwachte controles en geluidmetingen. De afweging van het maatschappelijk belang van de activiteit tegen de bijzondere situatie staat daarbij centraal.


Gerelateerd