Begint jeneverbes revival op het Toernooiveld?

23-05-2017 Gezond Redactie

Artist-impression van The World is my Home; beeld: Uno Architekten

SCHIEDAM – Han van der Horst lijkt op zijn wenken bediend te worden. Ruim een maand geleden riep hij op Schiedam24 op om 'in onze tuin en op ons balkon' een jeneverbesstruik te zetten. Deze voor Schiedam zo essentiële plant heeft het moeilijk.

Maar dat gaat veranderen. Michiel Versteegh is architect in Schiedam. Hij is de geestelijk vader van nieuwbouw op het Toernooiveld (zie dit artikel ) in de Distillateursbuurt. Daar moeten twee torens van 36 en 51 meter hoog komen, met honderddertig woningen. Het complex zal zich laten typeren als 'groen'. En waarom zou het niet juist de jeneverbes zijn die de woontorens hun groene aanzien gaan geven, zo vraagt Versteeg zich af.

Hij sprak zijn voornemen om op en om het complex – officieel met de werktitel The World is my Home – ruimte te maken voor de jeneverbes vorige week uit tijdens het Stadserf, de Schiedamse inspraak- en discussieavond waarin de gemeenteraad zich op de hoogte laat stellen over allerhande ontwikkelingen in de stad. De geplande nieuwbouw aan de Vlaardingerdijk was dit keer een van de onderwerpen.

The World is my Home wordt een 'iconisch' gebouw, 'met een uitstraling van hout en groen'. Duurzaamheid staat centraal; de appartementen worden energiezuinig en worden voorzien van verticale tuinen.

Overigens wordt de jeneverbes niet het enige groen op en om het Toernooiveld. Ook voor de hedera wordt ruimte ingeruimd. In gewoon Nederlands: voor de klimop.

Het project Toernooiveld krijgt vooral huurwoningen. Huurprijzen gaan van 620 euro tot zo'n 1100 euro, zo legde Karel Sant, partner van Versteegh in het project uit. De acht te realiseren koopwoningen worden gesitueerd 'op de beste plekken'. “Eerlijk gezegd durf ik nog geen prijs voor die appartementen te noemen”, aldus Sant. “Dat hangt van de vierkante meters af.”

Ook al krijgt het project op artist-impressions al duidelijke trekken, het echte bouwkundige ontwerp moet nog gemaakt worden.

Wel staat vast dat het complex 'in de plint' enkele commerciële initiatieven krijgt, zoals een grandcafé, een verssupermarkt en een hoogwaardige sport- en gezondheidsvoorziening.

Grote trekker van het project moet het uitzicht worden, en de grootstedelijke en zelfs industriële sfeer, met Huisman, Mammoet en Damen in het panorama, zeker voor wie iets hoger woont. Tegelijkertijd liggen daar risico's, zo stipte Fred van der Drift namens Milieudefensie tijdens het Stadserf aan. Wil je de mensen de geluidshinder en de luchtverontreining aandoen, zo vroeg hij zich hardop af. Sant is daar niet beducht voor. “Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die hier willen wonen.” De veiligheidsrisico's zijn uitgerekend. “Er is best veel geluid van de haven. Daar moet je voorzieningen voor nemen: serres bouwen in de woningen bijvoorbeeld.”

Geur zal vooral voor de hogere luchtlagen voor zorgen kunnen zorgen. “Meer dan beneden”, aldus Sant. “Maar dat is uitwerking. We zullen ook eerlijk zijn: je weet waar je komt te wonen, er zit een haven aan de andere kant. Als we daar niet duidelijk over zijn, gaat er iemand later claimen.”

De jeneverbes moet dus ook iets aan die zorgen gaan doen: de lucht zuiveren en geluid tegenhouden. De noordgevel lijkt echter het best geschikt voor vergroening. "Die blijft nat, verdroogt niet", weet Sant.
 
Hij stoelt zijn optimisme over de ontvangt van het project op de respons die The World is my Home al kreeg. “We hebben nergens geadverteerd en toch zijn er al zestig, zeventig serieus geïnteresseerden.”

Morgen wordt er aan de Vlaardingerdijk een groot informatiebord over het project onthuld. Dit gebeurt vanaf tien uur morgenochtend.Gerelateerd