Begrip cultuur belangrijk voor genezing patiënt

31-05-2017 Gezond Redactie

Thee bij de iftar; foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland

SCHIEDAM - Dat gezondheid baat heeft bij meer zaken dan operatietafels en medicijnen bleek gisteravond in het Franciscus Vlietland. Tijdens een iftarmaaltijd werd daar een gerenoveerde gebedsruimte in gebruik genomen.

Cultuursensitiviteit noemen ze dat in het ziekenhuis. "Om echt aandacht te hebben voor de patiënt, moet je ook begrip hebben van diens cultuur", zo stelt een woordvoerder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. De afdeling Geestelijke Verzorging van het ziekenhuis heeft dit element van de gezondheidszorg als kerntaak. Niet alleen de patiënt maar ook zijn of haar familie en vrienden worden door de geestelijk verzorgers bijgestaan in vaak emotionele tijden.

De bestaande islamitische gebedsruimten, eentje voor mannen en eentje voor vrouwen, op de derde verdieping zijn gerenoveerd. Ze werden gisteren bij gelegenheid van de iftarmaaltijd in gebruik genomen. De negentig deelnemers bezochten ook de gebedsruimte op de begane grond, in de ruimte achter de portier in de centrale hal.

Na zonsondergang gingen de gasten, zorgprofessionals, geestelijk verzorgers en vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, aan de maaltijd. Pieter Jan Bougie, geestelijk verzorgen in het ziekenhuis: "Wij merken dat er in de zorg behoefte is aan meer kennis over cultuurdiversiteit." Die is nodig om beter om te kunnen gaan met de patiënten en ook de kwaliteit van de zorg te verhogen. "Goede zorg kunnen wij alleen bieden als wij onze patiënten begrijpen."

Abderrahman Karbila, islamitisch geestelijk verzorger, vond de iftar een mooie aanleiding voor het gesprek over cultuur en verschillen daarin. Maar onderstreepte ook de overeenkomsten. "De Ramadan brengt ons dichterbij onze kwetsbaarheid en heeft een verbindende betekenis." Mark Janssen, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis onderstreepte het belang van onderling verbondenheid. "Met deze iftarmaaltijd wil het ziekenhuis verbinden."Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date