Beperkte nieuwe Coronamaatregelen geen resultaat van compromis

18-09-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Er is geen compromis gesloten tussen de landelijke overheid en de burgemeesters, die leidden tot de maatregelen die kabinet en veiligheidsregio’s vandaag bekend maken in de strijd tegen de groeiende aantallen Coronabesmettingen.

Die maatregelen zijn voor wat betreft het kabinet het eerder sluiten van de horeca – vanaf middernacht geen toegang meer, om een uur het licht uit – en het verbieden van groepen groter dan vijftig mensen in zalen en buiten.

Vanavond nog komen de burgemeesters die voorzitters zijn van de veiligheidsregio’s met aanvullende maatregelen, die per regio verschillen. Het gaan om zes regio’s in de Randstad, waaronder Rotterdam-Rijnmond. Premier Mark Rutte stelde dat voor onze regio vooral gekeken wordt naar handhaving van de regels op plekken waar veel mensen bij elkaar komen.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk, aldus Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het reproductiegetal ligt vandaag op 1,4. Met een rekensom legde de premier uit wat dat behelst. “Het aantal nieuwe besmettingen was gisteren 1750. Met een R-getal van 1,4 betekent het dat we in drie weken doorgroeien naar meer dan tienduizend besmettingen per dag.” Volgens de premier is momenteel één op iedere 250 Nederlanders besmettelijk. “Het Coronavirus is bezig met een come-back.

Rutte deed ook een pleidooi om ‘niet te gaan kijken naar de afspraken alsof we een wet geschreven hebben’. “Ga niet juridisch zitten kijken. Ik zou willen dat we een van binnen gevoelde noodzaak en urgentie zouden ervaren.”

Dat is nodig, want in de ziekenhuizen dreigt weer het risico op uitstel van operaties van mensen met problemen met het hart en met kanker. In Rotterdam en Amsterdam zijn in ziekenhuizen alweer cohorten ingericht met slechts Coronapatiënten op de afdeling.

De maatregelen gaan zondag om zes uur 's avonds in. Samenkomsten van meer dan vijftig mensen worden meldingsplichtig. Er komen uitzonderingen voor demonstraties, uitvaarten, religieuze bijeenkomsten en scholen.Gerelateerd