Besluiten over stap twee openingsplan volgende week

10-05-2021 Gezond Redactie


DEN HAAG – Het besluit over het zetten van ‘stap twee’ in het openingsplan van Hugo de Jonge valt over een week. Het demissionaire kabinet hakt dan de knoop door over mogelijke versoepelingen van de Coronamaatregelen. Die zouden dan al twee dagen later, op woensdag 19 mei moeten ingaan.

Dit zou de boodschap zijn tijdens de persconferentie van het kabinet morgen, zo melden verschillende media. Er leefde de verwachting dat het kabinet dezer dagen al een besluit kon nemen.

Stap twee betreft onder meer verruiming van de mogelijkheden voor muziekscholen om hun lessen weer aan te bieden, net als andere vormen van kunst- en cultuurbeoefening. Ook zouden sportscholen en binnenzwembaden weer een aanbod voor volwassenen kunnen aanbieden. En zogenaamde doorstroomlocaties in de openlucht kunnen in stap twee kun deuren weer openen, denk aan pretparken en dierentuinen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze versoepelingen al komende woensdag zouden ingaan; de situatie in met name de ziekenhuizen laten deze stap op dat moment niet toe, zo besliste het kabinet vorige week op advies van het Outbreak Management Team. Nu zou de situatie op IC’s en cohortafdelingen toch dusdanig verbeterd zijn dat meer mogelijk is, aldus het kabinet volgens ‘Haagse bronnen’. Toch zijn er nog dusdanig veel twijfels of de verbetering echt doorzet, dat ervoor wordt gekozen pas komende maandag een besluit te nemen. Het OMT adviseerde een dergelijke stap pas te zetten als het aantal patiënten in ziekenhuizen en op IC’s met tenminste twintig procent is gedaald.

Het kabinet heeft verder besloten dat het negatieve reisadvies voor de hele wereld niet wordt verlengd. Dat houdt in dat het na 15 mei weer mogelijk is dat landen op geel of groen worden gezet, wat wil zeggen dat ernaartoe reizen niet meer afgeraden wordt.
Gerelateerd