Betalingsachterstand zorgpremies in Schiedam neemt af

08-10-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Minder Schiedammers hebben moeite met het betalen van de premie voor hun zorgverzekering. Drie procent van de Schiedammers kampte per 1 januari met een grote betalingsachterstand. Een jaar eerder waren gold dat voor 3,2 procent van de volwassen inwoners van de stad.

Een jaar daarvoor wat het aantal Schiedammers dat tenminste zes maanden zijn verzekering niet had betaald nog hoger: 3,6 procent.

Per 1 januari van dit jaar gaat het om 1920 mensen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat steeds minder mensen te boek staan als wanbetalers bij de zorgverzekeraars wordt ook verklaard doordat steeds meer mensen een betalingsregeling met de DSW’s en Menzissen van deze wereld sluiten. De mogelijkheden hiertoe zijn wettelijk verruimd. In heel Nederland wordt de groep wanbetalers kleiner: 1,4 procent van de Nederlanders hoort hier nu toe, in 2014 was dit nog 2,2 procent.

Schiedam behoort nog steeds wel tot de top-3 van gemeenten met inwoners met premieachterstand. De andere gemeenten in dit top blijven ook dezelfde: Rotterdam, met 3,6 procent wanbetalers, en Pekela met 3,1 procent. Het overzicht laat zich lezen als een indicator van de welvaart in de Nederlandse gemeenten. Ook ‘hoog’, dus onwenselijk, in dit rijtje scoren Veendam (2,2%) en Delfzijl en Oldambt (2,3%), Heerlen (2,7%) en Kerkrade (2,5%), Almere (2,4%) en Lelystad (2,7%), Almelo (2,1%), Arnhem (2,3), Den Haag (2,8%) en Vlaardingen (2,4%), Capelle aan den IJssel (2,2%) en Dordrecht (2,3%). Alle andere gemeenten, inclusief Amsterdam (2%) komen niet boven de twee procent mensen met betalingsachterstanden uit. Alhoewel, opmerkelijk: ook op Vlieland (2,1%) is die groep aanzienlijk, nou ja: twintig mensen. Maar bedenk: ook in Wassenaar is 0,8 procent van de inwoners een half jaar achter met betalen.